Hlavní obsah

Takto cvičí nechvalně známí kozáci. Budou dohlížet na bezpečnost mistrovství světa ve fotbale. Prý bez bičů

Takhle kozáci chránili olympiádu v Soči. Zmlátili Pussy Riot biči.Video: RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vrací se tak tradice známá z dob vlády ruských carů, řadě lidem se ale aktivity „jezdců na koních” nelíbí.

Článek

Okolo 300 kozáků na koních a také pěšáků bude společně s policií dohlížet na bezpečnost mistrovství světa ve fotbale. Kozáci říkají, že budou neozbrojeni a nebudou mít ani tradiční biče. V nedávné minulosti tomu bylo ale jinak.

Kozáci nebo ti, kteří se za ně vydávali, vzbudili i mezinárodní kritiku, když ozbrojeni začali bít protestující během květnových demonstrací proti Putinovi v Moskvě. A během zimních olympijských her v Soči 2014 se zase neslavně proslavili tím, že zaútočili s biči na členky známé ženské hudební skupiny Pussy Riot.

„To není o žádné veřejné bezpečnosti. Je to většinou o šikanování lidí,” říká členka Pussy Riot Marija Aljochinová.

Kozáci také často vyjadřují podporu tradičním hodnotám. „Co když uvidíte, jak si během mistrovství dají dva muži třeba pusu?” ptá se velitele kozáků novinář RFE/RL.

„Okamžitě vyzveme policii, aby si to s nimi vyřídila. To je jejich práce,” odpovídá velitel a pokračuje: „Naší hodnotou je ortodoxní víra, služba vlasti a rodina.”

Ruští organizátoři ale prohlašují, že úřady budou tolerantní k homosexuálním fanouškům, kteří na mistrovství světa ve fotbale přijedou.

Reklama

Doporučované