Hlavní obsah

Něčí střecha mi přistála na zahradě, popisuje ničivý cyklon obyvatel Tongy. Silný vítr zničil i místní parlament

Cyklon na Tonze dosahoval rychlosti až 230 kilometrů v hodině (video: AP).Video: AP

 

Reklama

Tichomořský stát Tonga v noci na úterý místního času zasáhl cyklon Gita a na hlavním ostrově Tongatapu způsobil záplavy a ničil obydlí. Vítr dosahoval rychlosti až 230 kilometrů za hodinu. Žádné oběti nejsou zatím hlášené.

Článek

Na Tonze udeřil vítr silou odpovídající čtvrtému, tedy druhému nejničivějšímu stupni americké klasifikace hurikánů. Web deníku The New Yealand Herald uvádí, že se objevily nepotvrzené informace o jedné oběti a několika zraněných. Úřady na Tonze v očekávání bouře vyhlásily výjimečný stav, v metropoli Nuku'alofa platil zákaz vycházení. Střed cyklonu Gita se nakonec prohnal těsně na jih od hlavního ostrova se 75 000 obyvateli. Provázely ho přívalové deště a záplavy, ostrov Tongatapu byl od dnešního večera bez proudu.

„Noc byla obzvláště zlá,” řekl rozhlasové stanici Radio New Zealand zástupce Národního úřadu pro mimořádné situace Graham Kenna. „Pracuji u záchranných složek už víc než třicet let a tohle je nejhorší situace, jakou jsem zažil,” dodal. O žádných obětech nicméně neinformoval.

„Něčí střecha mi přistála na zahradě. Některé historické budovy staré přes sto let byly vážně poškozeny,” pokračoval Kenna. Úřady teprve začaly zjišťovat rozsah škod a situaci obyvatelstva, už nyní je ale prý jasné, že zničení je velké.

Cyklon Gita o víkendu zasáhl ostrovní státy Samoa a Americká Samoa v Polynésii. Úřady evakuovaly 300 lidí, kteří se nyní vracejí domů. Silný vítr a déšť tam způsobily škody na budovách a výpadky proudu, mnoho domácností zůstalo bez pitné vody. Z Americké Samoy k dnešnímu večeru oběti hlášeny nebyly, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Doporučované