Hlavní obsah

Necítí bolest, stres ani úzkost. Vzácnou genetickou mutaci vědci zatím odhalili pouze u dvou lidí

Kvůli genetické mutaci lidé necítí bolest.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jo Cameronová necítí žádnou bolest. Spálenin si všimne pouze tehdy, pokud je doprovází zápach spálené kůže. Může za to vzácná genetická mutace.

Článek

Britští lékaři objevili novou genetickou mutaci, která způsobuje, že lidé necítí žádnou bolest ani stres. Toto zjištění může pomoci při vývoji léků proti chronické bolesti, kterou trpí miliony lidí na světě.

Unikátní genetickou mutaci zatím vědci odhalili pouze u dvou lidí na světě. Jednou z nich je 71letá Skotka Jo Cameronová. Lékařům před šesti lety přišlo neobvyklé, že Cameronová po vážné operaci ruky nepotřebuje žádné léky proti bolesti. Následně ji ošetřující anesteziolog Devjit Srivastava odkázal na pracoviště specializovaná na výzkum bolesti při University College v Londýně a při Oxfordské univerzitě.

Testy u Cameronové potvrdily genetickou mutaci, která se projevuje tím, že necítí bolest jako ostatní lidé. V minulosti měla například zlomené končetiny, řezné rány a popáleniny. Bolest necítila ani při porodu.

„Bolest existuje z určitého důvodu, varuje vás. Je dobré mít varování, když je něco špatně. Nevěděla jsem, že mi ustupuje kyčel, dokud nebyla úplně pryč a fyzicky jsem kvůli artritidě nemohla chodit,“ řekla Cameronová zpravodajskému serveru BBC News.

Genetická mutace v tomto případě také způsobuje, že je Cameronová zapomětlivá a necítí stres ani úzkost. Při autonehodě před dvěma lety vylezla z auta, které skončilo na střeše v příkopě, a šla utěšovat další účastníky nehody. Pro většinu lidí by taková zkušenost mohla být traumatická.

Zjištění týkající se případu Cameronové lékaři Devjit Srivastava a James Cox zveřejnili v odborném časopise British Journal of Anaesthesia. „Lidé s vzácnou necitlivostí vůči bolesti můžou být cenní pro lékařský výzkum. Zjišťujeme, jak jejich genetická mutace ovlivňuje prožívání bolesti, takže vyzýváme každého, kdo nepociťuje bolest, aby se přihlásil. Doufáme, že časem naše zjištění můžou přispět ke klinickým výzkumům pooperační bolesti a úzkosti a potenciálně chronické bolesti, posttraumatické stresové poruchy a hojení ran,“ řekl podle BBC Cox.

Reklama

Související témata:

Doporučované