Hlavní obsah

„Necítím se jako pánbůh. Je to prostě práce.“ Bohdan Pomahač už osmi lidem transplantoval obličeje. Co přijde příště?

Bohdan Pomahač v rozhovoru také vysvětluje, proč transplantované obličeje stárnou rychleji.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Světově uznávaný plastický chirurg působící v Bostonu je hostem Výzvy Jiřího Kubíka. Na jakých vědeckých zázracích pracuje teď? Jak se cítí, když lidem mění životy? Podobají se transplantované obličeje mrtvým dárcům? A dočkáme se jeho operací v Česku?

Článek

Bostonská nemocnice Brigham and Women’s Hospital, kde Bohdan Pomahač vede oddělení plastické chirurgie a popáleninové centrum, je jediným místem na světě, kde provedli tolik unikátních operací: za posledních devět let jde o osm transplantací obličeje a tři transplantace horních končetin.

„Lidi to přitahuje. Věří, že se mi mohou svěřit,“ říká Bohdan Pomahač ve Výzvě na otázku, zda mu celosvětový věhlas přináší zajímavou klientelu. „Ale nevnímám to tak, že by byly zástupy lidí před mojí kanceláří.“ Plastické operace různých orgánů jsou pro něj ale mnohem běžnější praxí než unikátní transplantace obličejů lidem, kteří prodělali devastační úrazy nebo měli nádor v hlavě.

Bohdan Pomahač přijel na rozhovor do studia TV Seznam rovnou z letiště, kam přiletěl s manželkou a dvěma dětmi z Bostonu, kde žijí. Přiští dva týdny totiž celá rodina tráví dovolenou v České republice.

V rozhovoru Pomahač naprosto otevřeně mluví o tom, že nebýt mnohamilionové grantu, a tudíž zájmu amerického ministerstva obrany, tak se výzkum ohledně transplantací obličeje nedostal tak daleko. A naznačuje, že právě nedostatek peněz v tomto medicínském oboru je brzdou toho, abychom se brzy dočkali dalších průlomových transplantací.

Mluví se například o plánech na transplantace dolních končetin. „Máme programy i pro transplantace dělohy, břišní stěny, urogenitálních orgánů, ale končí to na otázce, kdo to bude hradit.“

Má smysl plánovat transplantaci hlavy?

Bohdan Pomahač přitom říká, že on sám rozhodně netrpí pocitem, že by měl za svého života přijít s dalším trumfem, jako například vědci, kteří plánují transplantaci celé hlavy na nové tělo.

„Je to velice chytlavé. V podstatě jde o oblast, která zaujme diváky, ale nedává to smysl.“ Proč si to myslí a jaké etické problémy by s takovými operacemi byly spojené, o tom mluví v další části Výzvy.

Odpovídá i na otázky, jak se vypořádal s novým zjištěním o rychlejším stárnutí transplantovaných obličejů a co to bude pro pacienty do budoucna znamenat, jak se staví k výzvám českých kolegů, aby provedl několik operací i tady, a čím by se mělo americké zdravotnictví inspirovat od toho českého.

Celý rozhovor s Bohdanem Pomahačem najdete ve videu umístěném nahoře.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? .

Staňte se fanouškem Seznam Zpráv na Facebooku.

Reklama

Doporučované