Hlavní obsah

Neckermann vyplatil v Česku 17 milionů, v Německu definitivně končí

Foto: Thomas Cook

Český i německý Neckermann je dceřinou společností zkrachovalé CK Thomas Cook.

Reklama

Český Neckermann dosud vyplatil klientům za zrušené zájezdy více než 17 milionů korun. O ty, kteří mají zakoupenou dovolenou s odletem do konce roku, se postará. Otázkou zůstává, jak bude společnost fungovat po Novém roce.

Článek

Česká pobočka skupiny Thomas Cook, cestovní kancelář Neckermann, stále jedná s několika potenciálními investory o své budoucnosti. Ve hře zatím zůstávají všechny tři možnosti – prodej kanceláře novému vlastníkovi, osamostatnění společnosti nebo její likvidace. S jakými investory společnost Neckermann jedná, její mluvčí Jan Šrámek zatím neuvedl.

Český Neckermann do konce roku prodal přes 500 zájezdů pro přibližně 1800 klientů, na příští rok prodal zájezdy asi 450 klientům, zda na dovolenou odletí, však není jisté. Zaměstnanci společnosti jsou s klienty stále v kontaktu, za neuskutečněné zájezdy český Neckermann vyplatil zatím přes 17 milionů korun.

Mezitím oznámila německá pobočka zkrachovalé britské cestovní kanceláře Thomas Cook ukončení své činnosti. Podle informací agentury DPA, která se odvolává na členku týmu insolvenčních správců Julii Kappelovou-Gnirsovou, k tomu dojde již v příštím týdnu.

Necelá polovina ze zhruba 2100 zaměstnanců by měla dostat výpověď. Více než tisícovka pracovních míst by však měla být zachráněna díky prodeji některých částí podniku, píše DPA.

„Je to smutný konec pro zaměstnance a zákazníky, kterým nemůžeme nabídnout žádné řešení, jak pokračovat jako celek,“ uvedla šéfka německé pobočky Stefanie Berková. Pobočka už minulý týden oznámila, že ruší veškeré zájezdy s datem odjezdu od 1. ledna 2020, i když jsou částečně nebo úplně zaplacené. Již předtím byly zrušeny zájezdy s odjezdem do konce letošního roku.

Podle Kappelové-Gnirsové se o záchranu podniku jako celku usilovalo, byl to však „herkulovský úkol“. „Existovala řada zájemců, mnozí se však polekali velikosti podniku a nákladů na počáteční financování,“ uvedla insolvenční správkyně. Pro některé části podniku se nicméně kupce podařilo nalézt, píše DPA.

Zadlužená britská společnost Thomas Cook, která patřila k nejstarším a největším cestovním kancelářím na světě, v pondělí 23. září vyhlásila bankrot a vstoupila do likvidace. Krach společnosti je podle odborníků dosud největším případem úpadku cestovní kanceláře.

Reklama

Doporučované