Hlavní obsah

Něco jako hurikán. Meteorologové podrobně popsali, co dneska udeří

Podívejte se, jak se během následujících dnů bude proměňovat síla větru a deště.Video: Daniela Kučerová, Windy.com

 

Reklama

Bouře Sabine dorazí v noci z neděle na pondělí i do Česka. Nevycházejte z domovů, pokud nemusíte, varuje německá meteorologická služba před nedělí.

Článek

První velká bouře letošního roku míří na Evropu a meteorologové s tím, jak je blíž a blíž kontinentu, podrobněji popisují její předpokládaný průběh.

Zlé to bude hlavně ve Spojeném království, ale také v Německu, zemích Beneluxu, severní Francii a Dánsku. Tam se očekává vítr o rychlosti hurikánu.

Česko díky pozici na kontinentu zůstane nejhoršího ušetřeno, ale přesto bouřku značně pocítí, spíše až v pondělí.

Meteorologické ústavy Británie a Německa varují před padajícími stromy, uvolněnými částmi střech a polámanými větvemi, výpadky proudu a problémy v dopravě.

Bouře Sabine, v Británii nazývaná Ciara, má podle předpovědi dorazit přes Atlantik do Spojeného království a severozápadního Německa v neděli.

Britové očekávají nejhorší bouřku za posledních sedm let. Meteorologický ústav Met Office vydal kvůli očekávaným silným dešťům a větru o rychlosti až 130 kilometrů za hodinu výstrahu „životu nebezpečno“. Situaci ve Skotsku budou komplikovat i sněhové jazyky.

Bouře pravděpodobně způsobí škody na budovách a naruší chod dopravy. Cestující by měli počítat se zpožďováním a rušením letů, trajektů a vlaků. Met Office nevylučuje ani výpadky proudu.

Do Německa by Sabine měla dorazit v neděli za doprovodu silných dešťů, nárazového větru a bouřek. „Tohle bude nebezpečné,“ varoval v pátek meteorolog Andreas Friedrich. „Vše, co není připevněno k zemi, by se mělo zajistit.“ Podle Friedricha bude situace „nejnebezpečnější“ v pondělí večer, nevylučuje ani lokální záplavy a krupobití.

Podle Německé meteorologické služby (DWD) bude víkend ještě klidný, ale „z neděle se ráz počasí výrazně změní a můžeme očekávat bouři o celostátním rozsahu“.

První změny počasí pocítí Němci v neděli ráno v oblasti Severního moře, pokračovat bude Sabine do středního Německa. Na jih se dostane v noci z neděle na pondělí.

Windy.com v animaci zachycuje, jak se bouře přesune nad Evropu:

Podle předpovědi má vítr narůstat na síle a v některých oblastech dosáhne rychlosti hurikánu. „Se studenou frontou, která se pohybuje současně ze severozápadu na jihovýchod, jsou možné nárazové hurikány dosahující přes 105 kilometrů za hodinu,“ uvedla DWD. Se zvyšující se nadmořskou výškou bude stoupat i síla větru. V hornatých oblastech Německa by mohl vítr dosáhnout rychlosti až 175 kilometrů za hodinu.

DWD varuje před padajícími stromy, uvolněnými částmi střech a polámanými větvemi. Lidé by neměli opouštět své domovy. V několika městech Severního Porýní-Vestfálska zůstanou v pondělí zavřené školy. Ohroženy jsou i zápasy fotbalové Bundesligy.

Počasí ochromí i veřejnou dopravu. „V pondělí ráno dojde k zásadnímu přerušení dopravy,“ varoval Friedrich. Lidé si mají v pondělí vyčlenit více času na cestu do zaměstnání.

Na extrémní počasí se připravují také němečtí železničáři.

„Technici a zaměstnanci jsou v pohotovostním režimu, takže v případě narušení může být provoz vlaků obnoven co nejrychleji,“ uvedla tisková mluvčí Deutsche Bahn. Cestujícím je nicméně doporučeno zvážit odklad cesty, společnosti nabízejí bezplatné zrušení rezervací.

Podobná výstraha platí až do úterý i pro Spojené království, Irsko, severní Francii, země Beneluxu a Dánsko. Na víkendové dny vydalo varování i Skotsko, kde silný vítr doprovodí ještě sněhové jazyky. „V neděli v noci zažijeme nepříjemně silný vítr v kombinaci s deštěm a sněhem,“ varují skotští meteorologové.

Silný vítr a bouřky pocítí i Česká republika. Venkovní teploty zůstanou ale v porovnání s běžnými lednovými hodnotami stále nadprůměrné.

Sabine či Ciara je zimní orkán, který se vyskytuje přibližně každé dva roky. Letošní bouře by rekordních čísel dosahovat neměla, předčí ji orkán Kyrill z roku 2007 nebo Lothar z roku 1999.

Reklama

Související témata:

Doporučované