Hlavní obsah

Nečtete složení krmiva pro psa nebo kočku? Děláte velkou chybu!

„Pes ani kočka nejsou slepice, takže si určitě zaslouží něco lepšího než zbytky,” varuje odborník na výživu domácích mazlíčků Martin Pučálka.

 

Reklama

Správná strava, to je základ, a je důležitá i pro naše domácí mazlíčky. Jak se naše kočky a psi stravují, má vliv na kvalitu i délku jejich života. O problematice zdraví našich čtyřnohých přátel se rozpovídal Martin Pučálka, host dnešního Rána na gauči.

Článek

Stejně jako u lidí, tak i u zvířat je zřejmá souvislost mezi kondicí zvířete a tím, jak se stravuje. Nevhodná potrava může v dlouhodobém horizontu způsobit psům nebo kočkám celou řadu zdravotních potíží. „V praxi se bohužel stále setkáváme s tím, že majitelé psů a koček většinově moc neřeší, jakou potravu jejich domácí mazlíčci dostávají. A zároveň se často dopouštějí řady chyb,” říká Martin Pučálka, odborník na výživu psů a koček a zároveň výrobce krmiv.

„Krmiv je dnes na trhu velká spousta a není snadné se v nabídce zorientovat. Ve složení potravy pro psy a kočky jsou navíc obrovské rozdíly,” vysvětluje Martin Pučálka a jedním dechem dodává, že kvalitní krmivo je takové, které neobsahuje žádné obiloviny, ale ani třeba chemické konzervanty. V potravě by mělo být dostatečné množství masa, ideálně v kombinaci čerstvého a sušeného.

Velké chyby se pak páníčci často dopouští, když svým mazlíčkům dávají zbytky stravy lidské. „Pes ani kočka nejsou slepice, takže si určitě zaslouží něco lepšího než zbytky,” varuje Pučálka. Lidská strava pro mazlíčky není vhodná i proto, že obsahuje málo živočišných bílkovin a naopak velké množství dochucovadel a soli - to zvířatům nedělá dobře.

Co tedy přesně dávat našim domácím mazlíčkům? Stačí jim jenom potrava v granulích a od jedné značky, nebo je lepší výrobce i zpracování krmiv střídat? A které parametry u správné stravy pro domácí zvířata sledovat? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete ve videu nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované