Hlavní obsah

V Etiopii se zřítilo letadlo, bylo v něm 157 lidí. Nikdo nepřežil

Letadlo společnosti Ethiopian Airlines spadlo po šesti minutách letu.Video: Esther Beshirová, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Letadlo etiopské letecké společnosti Ethiopian Airlines se zřítilo nedaleko Nairobi. Na palubě bylo 157 lidí, nikdo nepřežil.

Článek

Letadlo etiopské letecké společnosti se dnes zřítilo na trase z Addis Abeby do Nairobi. Na palubě bylo podle mluvčího Ethiopian Airlines 149 pasažérů a osmičlenná posádka, celkem 33 národností. Společnost později uvedla, že nikdo nehodu nepřežil.

Úřad etiopského premiéra na Twitteru vyjádřil soustrast rodinám obětí. Letadlo havarovalo v blízkosti Addis Abeby. Zatím není známá příčina nehody.

Místo havárie nyní ohledávají záchranné složky. (Zdroj Twitter.com/@flyethiopian)

„Úřad předsedy vlády chce jménem vlády a etiopského lidu vyjádřit nejhlubší soustrast rodinám, jež ztratily své blízké, kteří byli dnes ráno v letadle Boeing 737 společnosti Ethiopian Airlines při pravidelném letu do Nairobi,“ stojí v twitterové zprávě. Lítost nad neštěstím vyjádřil na Twitteru také keňský prezident Uhuru Kenyatta.

Mluvčí letecké společnosti bez dalších podrobností řekl, že kontakt s posádkou byl přerušen v 8:44 ráno (6:44 SEČ) nad Bishoftu, které leží jihovýchodně od etiopské metropole. Letadlo z Addis Abeby odstartovalo v 8:38 místního času.

Státní Ethiopian Airlines se označují za největší leteckou společnost v Africe. Zřídila už informační linku, která bude k dispozici rodinám a přátelům lidí, již byli v letadle. Některé lety z Addis Abeby byly ráno zrušeny nebo zpožděny. Ethiopian Airlines má ve svém arzenálu 100 letadel a loni společnost přepravila přes deset milionů pasažérů.

Podle dostupných zpráv letadlo, které se dnes zřítilo, byl nový model Boeingu 737 MAX. Právě tento typ letadla ale loni v říjnu spadl do Jávského moře při letu z Jakarty se 189 lidmi na palubě. Firma Boeing tehdy vydala upozornění, že vadný senzor může posádce zkomplikovat ovládání stroje, což „může vést k nárazu do terénu“. Za pravděpodobnou příčinu nehody indonéského letadla se uváděl automatický systém ovládající stabilizátory. Dostával zřejmě špatné vstupní informace o rychlosti a výšce a namířil letoun dolů.

Reklama

Související témata:

Doporučované