Hlavní obsah

Nedaleko Pulčína jsou po roce znovu k vidění barevné ledopády

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Nedaleko Pulčína, místní části Francovy Lhoty na Vsetínsku, jsou po roce znovu k vidění barevné ledopády. Odstíny žluté, oranžové a hnědé barvy způsobuje podle odborníků mikroskopická sněžná řasa žijící v ledu.

Článek

Ledopády jsou každoročně přístupné od 1. ledna do 15. března. I přes nepříznivé počasí si je dnes dopoledne vyrazily prohlédnout desítky lidí.

Unikátní ledové rampouchy vznikají v kaňonu Ancona, kterému se podle mluvčího Centrály cestovního ruchy Východní Moravy Zdeňka Urbanovského říká také Propadlý hrad. „Ledopády se tvoří v závislosti na počasí a svého vrcholu dosahují obvykle v únoru či na počátku března. Letošní průběh zimy jejich tvorbě zatím příliš nepřispívá, ale to se ještě může změnit s příchodem mrazivých dnů,“ uvedl Urbanovský.

Nejsnazší přístup k ledopádům je po cyklotrase z Pulčína a následně lesními pěšinami, s orientací lidem pomáhají směrové šipky. „Cesta k ledopádům je hodně zledovatělá, ale pořád lepší než jít bahnem. Letos jsou ledopády chudší. Největší ledopád není tak velký, jako bývá v jiných letech. I na římse je ledopádů daleko méně a začínají postupně odtávat,“ řekla dnes ČTK Michaela Janáčová, která si jezdí přírodní atrakci u Pulčína prohlédnout téměř každou zimu.

V osadě je motoristům k dispozici nevelké placené parkoviště, které se o víkendech často rychle zaplní. Z centra Pulčína je to k ledopádům a zpět zhruba pět kilometrů. „Ledopády leží ve vzácné přírodní rezervaci, což vyžaduje od návštěvníků ohleduplné chování. Je nutno dbát osobní bezpečnosti, pohyb v hornatém zimním terénu vyžaduje zejména pevné boty,“ doplnil Urbanovský. V Národní přírodní rezervaci Pulčín - Hradisko se mohou lidé pohybovat pouze po vyznačených stezkách.

Reklama

Doporučované