Hlavní obsah

Nedělejte z nás blbečky. Vojtěch schytává kritiku od domovů pro seniory

Foto: Profimedia.cz

Vojtěch vydal další nařízení pro domovy důchodců.

Reklama

V době, kdy domovy pro seniory z různých koutů Česka hlásí další nakažené, přijal v této souvislosti hojně kritizovaný resort Adama Vojtěcha (za ANO) další ze série „mimořádných opatření“.

Článek

Nedělejte z nás blbečky. Těmito slovy uvedla ředitelka Domova U Biřičky v Hradci Králové a viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Daniela Lusková otevřený dopis ministru zdravotnictví a jeho vládní kolegyni zodpovědné za resort práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD). Pobouřila ji jejich hádka o to, kdo měl zajistit ochranu pro ty nejohroženější, tedy klienty pečovatelských zařízení pro seniory. A také doporučení, které vydalo ministerstvo vedené Adamem Vojtěchem v pátek večer.

Tedy po sérii zpráv, že se koronavirus objevil v domovech pro seniory. Mimo jiné v Českém Krumlově, pražské Michli či Litoměřicích. A vyžádal si několik úmrtí seniorů.

„Všem poskytovatelům zdravotních služeb následné a dlouhodobé lůžkové péče, poskytovatelům sociálních služeb v zařízení domovů pro osoby se zdravotním postižením, domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem a poskytovatelům sociálních služeb poskytujícím odlehčovací služby v pobytové formě se nařizuje s účinností ode dne 28. března 2020 přijmout veškerá možná protiepidemická opatření, která povedou k zamezení šíření onemocnění COVID-19,“ stojí ve zprávě Ministerstva zdravotnictví.

Na izolaci nejsou kapacity

Tím má resort na mysli například oddělení osob zdravých od osob nemocných a dodržování potřebných hygienických a epidemiologických opatření, přičemž pro izolaci osob podezřelých z nákazy nebo těch již potvrzených musí být vyčleněna kapacita lůžek.

Co se jeví jako zcela logický krok, ovšem v realitě silně pokulhává. A těžko se domnívat, že si toho ministr zdravotnictví, potažmo další členové vlády, nejsou vědomi. Už před nějakou dobou se totiž naplnil černý scénář. Nic z toho není jaksi v praxi možné.

Podle viceprezidentky Asociace péče o seniory Kristýny Hypšové není jakkoli možné udržovat vnitřní karanténu. Nejsou na to podle ní v domovech kapacity.

„Celkově ta opatření pana ministra vnímám jako úplné sci-fi,“ sdělila pro Seznam Zprávy k sérii mimořádných „manuálů“. Na pomoc od státu už ani nespoléhá, naopak ji překvapuje, jaké míry solidarity se asociaci dostalo od soukromých subjektů. „Nařízení Ministerstva zdravotnictví nemají s realitou v těchto zařízeních nic společného,“ dodala.

Ředitelka hradeckého domova pro seniory jde ve své kritice ještě dál. „Vaše včerejší vyjádření a doporučení vůči sociálním službám považuji za nehorázné. Na konci března jste zjistili, že v zemi jsou stovky zařízení sociálních služeb pečující o nejkřehčí seniory. Tleskám… Vzhledem k tomu, že týdny vás žádáme o pomoc a pomůcky. Na konci března, kdy je pandemie v plném útoku a dopadá na kolektivní zařízení, nám doporučíte, abychom zakázali návštěvy, zavedli hygienu rukou a měřili zaměstnancům a klientům teplotu. No dovolte! Děláte z nás NEKOMPETENTNÍ BLBEČKY, kteří potřebují poradit tak banální věc,“ píše v otevřeném dopise ministru Vojtěchovi a Janě Maláčové Daniela Lusková.

Stále chybí roušky a rukavice

Personálu pomáhajícímu seniorům totiž chybí i to nejzákladnější - dostatek jednorázových roušek či jakékoli respirátory, třebaže ministerstvo po kritice přislíbilo rozvést 200 tisíc respirátorů do domovů seniorů.

Navzdory tomu, že vláda od minulého pátku prezentuje masivní přísun ochranného materiálu z Číny, k seniorům a k lidem, kteří o ně pečují, se však tento materiál téměř nedostal. Nedostali prioritu.

Kromě ústenek tak chybí potřebné rukavice či obleky. A veškerá taková zařízení trpí chronickým nedostatkem pracovníků, což se v kritické situaci jen zhoršuje.

Není tedy velkým překvapením, že se důsledky takové situace už dostavily. Nakažené hlásí například domov seniorů v Českém Krumlově, v Litoměřicích, v Břevnici u Havlíčkova Brodu nebo pražské Michli. Odtamtud dokonce přišla i ta nejhorší zpráva - dvě ženy po nakažení koronavirem zemřely.

Ministerstvo zdravotnictví se ale přesto dál tváří, jako by byl problém teprve otázkou budoucnosti. „Poskytovatelé zdravotních a pobytových sociálních služeb by měli přijmout veškerá možná protiepidemická opatření, která povedou k zamezení šíření onemocnění COVID-19,“ doporučuje Vojtěch v dokumentu.

Měření teploty

„Pro včasnou identifikaci osob s onemocněním COVID-19 je nutné pravidelně sledovat zdravotní stav osob nacházejících se v pobytovém zařízení, a to zejména měřit tělesnou teplotu všem pacientům nebo klientům 2krát denně s využitím bezkontaktních teploměrů a sledovat příznaky respiračního onemocnění. Pacienti nebo klienti s teplotou rovnou nebo větší než 37,5 °C budou ihned izolováni od ostatních,“ stojí v dokumentu mimořádného opatření.

Aby se předešlo rozšíření nákazy, je rovněž nutné podle ministerstva zajistit personál, který bude výlučně pečovat o osoby s onemocněním COVID-19.

„Teplota se bude měřit také všem zaměstnancům, a to před příchodem do práce. Dále budou dotazováni na možný kontakt s nákazou COVID-19 a na zdravotní stav se zaměřením na příznaky respiračního onemocnění. Zaměstnanci s teplotou rovnou nebo větší než 37,0 °C nebo s respiračními příznaky budou ihned odesláni domů a budou telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře,“ stojí v ministerském textu.

Jenže právě to se v krizi nezdařilo. Pozitivní testy se potvrdily už i mezi personálem, na kterém je tento sektor zcela závislý. Vzhledem k omezené míře testování ani nelze očekávat, že by se podařilo plně riziku zamezit.

Bez efektu

A přestože se vláda stále ohání slovy o tom, že důchodci jsou tou nejohroženější skupinou a jejich ochrana je tou největší prioritou, nehodlá plošně testovat ani seniory. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a jeho náměstka Romana Prymuly na to nejsou kapacity a nebylo by to prý efektivní.

„Nemyslím si, že je to úplně namístě, protože těchto klientů je obrovské množství a není to úplně efektivní. Vedlo by to k zahlcení kapacit, které máme. Samozřejmě testujeme ty, kteří jsou s příznaky,“ řekl Vojtěch na pátečním brífinku. Tedy v ten samý den, kdy podepsal již zmíněné mimořádné opatření.

Kvůli situaci v pečovatelském sektoru dochází k silnému pnutí mezi jednotlivými ministry. Podle šéfky resortu práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) situaci nezvládá právě ministerstvo vedené Adamem Vojtěchem (za ANO).

„Já nejsem člověk, který do toho může vstupovat. Ochranné pomůcky jsou prioritní úkol pro Ministerstvo zdravotnictví a nově se tím zabývá i krizový štáb, který je pod Ministerstvem vnitra,“ uvedla Maláčová v rozhovoru pro Seznam Zprávy s tím, že Vojtěchovi „během třech a půl týdne poslala několik dopisů“, v nichž údajně specifikovala, kolik materiálu je potřeba pro sociální služby pro celou republiku.

Následně dodala: „Známe ale ta čísla. Ministerstvo zdravotnictví prý nakupovalo, ale přesto reálně zajistilo setinu toho, co Ministerstvo vnitra.“

Mimochodem z ankety, kterou pro Seznam Zprávy uspořádala mezi svými členy Asociace poskytovatelů sociálních služeb k minulému pátku, vyplynulo, že tři čtvrtiny organizací pomáhající seniorům měly zásobu jednorázových roušek menší než sto kusů. Ankety se zúčastnilo 208 poskytovatelů sociálních služeb. Z poloviny to byly právě domovy pro seniory.

Reklama

Doporučované