Hlavní obsah

Kdo se nenakazí, vyhraje. První zážitky z covidové olympiády

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Japonka odděluje po příletu do Tokia novináře od sportovců. Dva týdny v bublině začínají.

Reklama

Už v pátek začínají v Tokiu olympijské hry, jaké tu ještě v historii nebyly. V Japonsku je kvůli covidu všechno jinak.

Článek

Tokio (Od našich zpravodajů) - O rok odložená, zpochybňovaná, nechtěná. Už za tři dny startuje v Tokiu covidová olympiáda. Nikdo o sobě nemůže říct, že ví, co ho čeká, i kdyby byl na pěti předchozích hrách. Taková olympiáda tu ještě nebyla a my jsme na ni právě dorazili.

Čekají nás hry bez diváků, na nichž si vítězové budou medaile věšet na krk sami.

Testy, formuláře, aplikace

Už dostat se do Tokia obnáší prodrat se spletí formulářů, testů a aplikací. Japonci požadují, aby si jich každý stáhl do mobilu hned několik. Fungují na podobném principu jako v Česku eRouška. V týdnu před odletem jsme museli podstoupit dva PCR testy, každý účastník her musel poslat předem detailní plán, kde se bude pohybovat prvních čtrnáct dní pobytu v Tokiu. Každý tým musí mít člověka, který hlídá, že se všichni pravidelně testují.

Organizátoři olympiády hodně vsadili hlavně na elektronické formuláře. Ne všechno ale stíhají vyřídit předem a někdy si účastník her musí do Tokia vzít desky s papíry připomínajícími soudní spis nějaké větší kauzy.

Tokio 2021 – speciál Seznam Zpráv

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

PROGRAM A VÝSLEDKY Dnes v Tokiu, Češi v akci, výsledky – ZDE

TOKIO Původní informace z Tokia, reportáže, profily vítězů – ZDE

Už dostat se do Tokia je první malé olympijské vítězství, což jsme s fotoreportérem Davidem Neffem poznali už na Letišti Václava Havla v Praze.

Zástupci aerolinky chtěli vidět olympijskou akreditaci a test PCR, kde musí být navíc – přesně podle požadavků Japonců – popsané, jak probíhal výtěr. Bez toho nesmíte do letadla. Už v Ruzyni vstupujeme do jiného světa. Místo benevolence a jen minimálních omezení v Česku nás čekají dny stoprocentní kontroly.

Samozřejmě jako každý absolvujeme dlouhý let s jedním přestupem v rouškách.

Letíme nejprve do Kataru a na letišti v Dauhá potkáváme první sportovní výpravy. Není možné je přehlédnout díky oblečení v národních barvách.

Covid naprosto změnil celý svět. Turisté z Asie chodí po letišti v ochranných oblecích s brýlemi nebo obličejovými štíty. Každému po příletu měří teplotu a veřejná pítka nefungují. Jsou zakrytá igelitem. To ale není stále nic proti tomu, co nás za prevenci čeká v Tokiu.

Asijští cestující na letišti v Kataru.Video: David Neff, Seznam Zprávy

Po příletu na letiště Narita v Tokiu hned po výstupu Japonci v ochranných oblecích rozdělují cestující na dvě skupiny – sportovce a novináře. U letadla jsou hned japonská média, ale málokdo čeká na sportovní hvězdy příštích dnů. Hlavním tématem televizních štábů je otázka, jestli hosté dodržují přísná pravidla. Každé porušení se hned stává první zprávou místních médií.

Po příletu do Tokia nutný test ze slin

Letiště je v době příletu prázdné. Běžní turisté nikde, jen ti, co přiletěli na olympiádu. Všude jsou japonští asistenti s olympijskou akreditací a policie. Po prvním kole vyřízení vstupních formalit, kdy jsou desítky lidí v chodbě, se každý musí testovat na covid. Alespoň že ze slin. Před tím jsou všude cedule, že by se nemělo jíst ani pít. Po testu každému nalepí kód z testu na pas a musíte čekat na výsledek.

Foto: Seznam Zprávy

Reportér Seznamu se po příletu do Tokia testoval na covid ze slin.

Po testu je nutné absolvovat opět pohovor u stolu, kdy za plexisklem sedí většinou mladé Japonky se základní angličtinou a s každým vyplňují, kde bude ubytovaný, chtějí vidět řadu dokumentů a novinářské akreditace.

Po několika hodinách pohovorů a kontrol je každý usazený na židli s číslem a čeká, až zahlásí jeho kód s výsledkem testu na covid. Pro všechny je to po dlouhé cestě velmi náročné a mnoho lidí si na místě stěžuje, proč to tak dlouho trvá.

Po vyhlášení testu je nutné jít opět na další kontroly. Tentokrát k celníkům a policii, kontrolují kufry nebo chtějí opět vyplnit několik formulářů nutných ke vstupu do země.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jedno ze stanovišť organizátorů v Tokiu.

Tokio plné obav z covidu

Na letišti vůbec nepanuje atmosféra toho, že brzy začne sportovní akce, kterou bude sledovat celý svět. Člověk se cítí, jako kdyby se vrátil v čase o rok zpátky, kdy v Česku a vlastně v celé Evropě platila přísná opatření a většina lidí se bála covidu. Platily lockdowny, nemocnice byly plné pacientů.

Na letišti se neřeší nic jiného než covid.

Japonci se chovají velmi slušně, za obličejovým štítem je vidět vždy úsměv a na konec tradiční úklona. Je ale znát, že jsou kvůli covidu nejistí – a také mají opravdový frmol.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Koordinátor v Tokiu vysvětluje reportérovi Seznamu, jak pojede do hotelu.

Pro všechny je to po dlouhé cestě velmi náročné. Reportéři Seznamu strávili kontrolami na letišti šest hodin. Poté je autobus odvezl z letiště na hotel. V Japonsku je po příletu zakázané využívat městskou hromadnou dopravu.

První malér

Jedna z prvních informací, kterou se na místě dozvídáme o české výpravě, je ta, již nikdo nechce slyšet. První člen výpravy byl pozitivně testovaný. Plážový volejbalista Ondřej Perušič má bezpříznakový koronavirus.

Čeká nás covidová olympiáda. Není důležité vyhrát, ale nechytnout virus.

Reklama

Doporučované