Hlavní obsah

„Nedostala jsem žádné zprávy, bojím se o jeho život,“ řekla manželka exšéfa Interpolu drženého Čínou

Čína drží bývalého šéfa Interpolu už několik týdnů, jeho ženě neposkytla žádné informace.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Meng Chung-weje jeho manželka Grace pohřešuje už od konce září, kdy odletěl do Číny. Poté, co případ převzala francouzská policie, Čína prohlásila, že Menga zadržela, protože bral úplatky a porušil zákon. Meng na post šéfa Interpolu rezignoval.

Článek

Grace Mengová promluvila o tom, co prožívá v posledních týdnech. O svém manželovi prý nemá žádné zprávy a bojí se o jeho život. Někdo jí už i dvakrát telefonicky vyhrožoval. Rozhovor Mengová poskytla se zakrytou tváří televizi BBC.

„Řekla jsem dětem, že otec je na dlouhé obchodní cestě, další tři dny se mě ptaly: Mami, kdy se táta vrátí? Chci mluvit s tatínkem. Chceme slyšet jeho hlas. A to je důvod, proč musím povstat, nechci, aby to samé zažívaly i jiné manželky a děti,“ svěřila se Mengová se slzami v očích.

Podle Mengové případ vyšetřování jejího manžela ukazuje, jak nebezpečná Čína je. Obětí politické perzekuce se podle ní může stát kdokoliv. „Myslím, že jde o politickou perzekuci. Nejsem si jistá, jestli žije. Oni jsou krutí, jsou zlí. Tahle věc ukazuje, že mohou udělat cokoliv. Nemají žádné limity. Platí to pro všechny v celé Číně,“ řekla.

Na otázku, zda věří Francii, ve které žije, že ji ochrání, odpověděla nejistě. „To je dobrá otázka,“ zněla její odpověď.

Čínské ministerstvo státní bezpečnosti uvedlo, že Meng přijímal úplatky a je podezřelý z porušení zákona. Vyšetřování je proto podle ministerstva „naprosto správné, aktuální a uvážlivé“.

Meng měl vysoké postavení i v čínské komunistické straně

Do čela Interpolu usedl Meng v listopadu 2016 a stal se prvním Číňanem v této funkci. Už od dubna 2004 je náměstkem čínského ministra pro bezpečnost, byl jím tak i v době, kdy toto ministerstvo vedl Čou Jung-kchang, který byl v roce 2015 odsouzen k doživotnímu trestu a propadnutí majetku za braní úplatků, vyzrazení státního tajemství a zneužití pravomocí. Do letošního dubna měl Meng podle deníku SCMP také vysokou funkci v čínské komunistické straně.

V posledních letech se v Číně objevilo více případů zmizení vyšších čínských funkcionářů a čínské úřady až po týdnech či měsících oznámily, že je vyšetřují, většinou kvůli podezření z korupce.

Reklama

Související témata:

Doporučované