Hlavní obsah

Nedostali jsme v osmnácti kreditky. Děti z Pařížské jsou v byznysu naplno

Reportáž z butiku Carollinum s luxusními hodinkami v Pařížské ulici, rozhovor s dětmi Tamary Kotvalové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Děti Tamary Kotvalové se do byznysu v nejdražší české ulici zapojily brzy. Třicetiletý Martin naplno denně před sedmi lety a je manažerem butiku Carollinum. Jednoho ze tří, které rodinná firma v Pařížské provozuje. Tamara Kotvalová byla před časem hlavním hostem pořadu Ženský byznys Petry Krmelové na Seznamu.

Článek

Nikdy jsme nebyli zlatá mládež, říkají svorně sourozenci Jannovi. Martin a jeho o čtyři roky starší sestra Daniela. Starší děti Tamary Kotvalové, které se přezdívá „královna Pařížské“. V nejdražší ulici Česka provozuje tři butiky s luxusními hodinkami – Rolex, Patek Philippe a Carollinum.

Tamara Kotvalová byla přísná máma

„Když mi bylo 15, pracoval jsem v různých buticích nárazově, abych si tím prošel, a myslím, že mi to neuškodilo,“ vzpomíná na své začátky v rodinném podniku Martin, který dnes jednomu z butiků s luxusem šéfuje.

Tamara Kotvalová v Pařížské ulici

Provozuje tři butiky: zastoupení značky Rolex a Patek Philippe v ČR a multibrandový butik Carollinum.

Má 48 zaměstnanců.

Obrat firmy 2018: 642 milionů korun

Očekávaný obrat 2019: 700 milionů korun

Čtyřiatřicetiletá Daniela je teď na rodičovské dovolené s dvouletou dcerou, předtím byla osobní asistentkou Tamary Kotvalové a měla na starosti i marketing. Do rodinné firmy už se částečně vrací. „Je to náročné, ale když děláte osobní asistentku blízkému člověku – maminka je můj nejbližší člověk – je to v mnoha ohledech i jednodušší. Protože to, co kolegové, neznám, že ji nemůžou třeba zastihnout. Já sednu do auta a přijedu za ní domů,“ říká s úsměvem Daniela.

Přiznává, že lukrativní byznys jim sice hodně dal, ale taky hodně vzal: „Maminka nebyla vůbec doma, když jsem byla malá. Myslím, že ji to zpětně mrzí. Snažím se to u své dcery dělat jinak. Jsem s ní doma,“ říká nejstarší z dětí Tamary Kotvalové. Dodává, že se snaží v rodině alespoň při nedělním obědě nebo o Vánocích o firmě v rodinném kruhu nemluvit.

„To ale úplně nejde. V podstatě já jsem v podnikatelské rodině vyrůstala odmala, takže kolem nás neustále běhaly zisky a obraty a cifry. Člověk s těmi pojmy vyrůstal, takže pro mě to byla jediná volba,“ vysvětluje.

Zlatá mládež? Nikdy!

Maminka prý byla hodně přísná. „Nebyli jsme zhýčkaní, neměli jsme všechno, co jsme si řekli. Doufám, že i kolegové nás takto vnímají, že jsme plnohodnotnou součástí firmy a ne jen děti majitelky,“ brání svou pozici v rodinném byznysu Daniela, jejíž partner je také z firmy Tamary Kotvalové.

Manažer Martin to potvrzuje: „Nebylo to tak, že by nám třeba v osmnácti rozdala kreditky, tady máte. Vedla nás k pracovitosti.“

A jak ve firmě funguje dvougenerační vedení? „Co se týče maminky, myslím, že ona ráda poslouchá naše nápady a postupem času se dostávají do chodu. Stále je ale na její intuici, co je správně – ono je vždycky dobré, když máte tým složený, řeknu, z mladické nerozvážnosti a pak z někoho, kdo už má pár let v byznysu za sebou,“ říká Martin Janna.

Zaječí úmysly

Zatímco on vede jednu část rodinného podnikání, Daniela sní o vlastní biofarmě. „Já jí fandím,“ říká Tamara Kotvalová s tím, že všechny děti nemusí jít v jejích stopách: „Vlastně jsme si řekli, že ta farma nemusí ani vydělávat. Hlavně, když budeme mít vlastní kvalitní zeleninu.“

Tamara Kotvalová

S manželem Petrem Kotvalem založili v roce 1996 společnost Carollinum. Manžel na počátku tisíciletí zemřel.

Šest let (2005–2011) prožila v manželství s politikem Petrem Bendlem.

Má tři děti – dceru Danielu Jannovou a syny Martina Jannu a Matěje Kotvala.

Ve firmě působí dvě ze tří dětí Tamary Kotvalové: Daniela a Martin.

Nejmladší syn Matěj, kterého má se zesnulým manželem, zakladatelem společnosti Carollinum, uvažuje o cestě fitness trenéra.

Reklama

Související témata:

Doporučované