Hlavní obsah

Nedostatek roušek trápí celou Evropu. IKEA objevila ve skladu poklad

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Podobně jako Česká republika bojuje s nedostatkem roušek také Švédsko. Severská země má aktuálně přes 1 200 pozitivních případů. Nedostatek ochranných pomůcek se projevuje i v tamních nemocnicích. Jedna z nich měla však štěstí.

Článek

Obchod s nábytkem IKEA, který má kořeny právě ve Švédsku, daroval jedné z nemocnic na západním pobřeží země 50 tisíc ochranných roušek na obličej. Zaměstnanci obchodu na několik balení náhodou narazili ve svém skladu.

Vedení řetězce roušky objednalo před lety v rámci opatření v boji proti ptačí chřipce. Zapomenuté ústenky tak poslouží zdravotnickému personálu nyní, kdy jsou skutečně potřeba a zároveň jsou nedostatkovým zbožím.

„Jsme rádi, že jsme mohli pomoci,“ komentoval dar šéf logistiky IKEA, jehož tým roušky objevil.

Česko vyrábí roušky

V Česku se situace kolem ústenek překotně vyvíjí. Mnoho lidí začalo nedostatek řešit po svém. Internet je v současné chvíli zavalen stovkami nápadů na domácí výrobu roušky, nabídkami látkových roušek už vyrobených – ať už za peníze nebo zdarma.

Od středeční půlnoci navíc platí zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst.

Vláda chce v příštích dnech po již dovezených rychlotestech dopravit z Číny i další zdravotnický materiál, přepravit by jej měla soukromá letadla.

Ministr vnitra Jan Hamáček v úterý uvedl, že do pátku by do ČR mělo dorazit pět milionů roušek a 2,5 milionu respirátorů.

Největší dodávku zahrnující přes 30 milionů roušek, šest milionů respirátorů, 250 000 ochranných obleků a brýlí a další materiál má dopravit ukrajinský letoun An-124 Ruslan. Podle ministra by se tak mělo stát v neděli.

Češi částečně připraveni

Fakt, že Česká republika na rychle se šířící epidemii nebyla dobře připravena, dokazuje srovnání připravenosti jednotlivých států na mezinárodní viry.

Česká republika v žebříčku s názvem Global Health Security Index získala celosvětově 42. místo. Americký výzkum před Česko postavil například Jihoafrickou republiku, Turecko nebo evropské ohnisko koronaviru – Itálii.

V měřítku Evropy připravenost země ještě poklesla. Z celkového počtu 43 zemí získalo Česko 26. příčku. Před ním se umístilo například Polsko nebo Maďarsko.

Americký výzkum vidí velký problém zejména v rychlosti, s jakou je Česko schopno zachytit epidemii a zahájit proti ní boj. Celkově jsou však podle Global Health Security Index Češi na problém s viry spíše připraveni.

Na prvním místě s nejlepší připraveností se umístily Spojené státy, následně Velká Británie a Nizozemsko. Itálie a jejich výbava proti krizovým situacím se v celosvětovém žebříčku umístila 11 míst před Českem – obsadila tedy 31. příčku.

Reklama

Doporučované