Hlavní obsah

Nedožité šedesátiny fotografa Šefra připomněla jednodenní výstava

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Snímky fotografa Igora Šefra na jediný den ozdobily prostory pivnice Hluchá zmije v Merhautově ulici v Brně.

Článek

Šefrovi přátelé tak oslavili nedožité 60. narozeniny někdejšího fotoreportéra veřejnoprávní České tiskové kanceláře (ČTK). Momentálně vzniká také kniha, která představí jeho celoživotní práci v plné šíři. Šefr podlehl loni v prosinci těžké nemoci.

V Hluché zmiji si desítky návštěvníků prohlédly zejména snímky z Šefrovy volné tvorby, všechny černobílé. Visely uvnitř i venku pod střechou restaurační zahrádky. Velké zastoupení měla Šefrova série fotografií, kdy do obrazu vstupuje ruka fotografa, často s drobnými předměty, které „zasazuje“ do městské krajiny a vnáší do záběru novou perspektivu.

Na nové publikaci pracuje tým nakladatelství Vutium, které působí při Vysokém učení technickém. Právě na brněnské technice Šefr v posledních letech před smrtí pracoval. „V knize budou výrazně převládat fotky, ale bude tam i textová část ze vzpomínek jeho kamarádů, kolegů, spolužáků a pedagogů z Institutu tvůrčí fotografie v Opavě,“ řekla ČTK Jana Novotná z nakladatelství. Kniha by měla vyjít v prosinci, přibližně v době prvního výročí Šefrovy smrti.

Šefr začínal jako fotoreportér v deníku Lidová demokracie. S národní tiskovou agenturou ČTK spolupracoval od poloviny 90. let, mezi roky 2005 a 2012 byl zaměstnancem, později znovu externím spolupracovníkem. Ve Fotobance ČTK je 17.772 Šefrových snímků.

Věnoval se také volné fotografické tvorbě, kterou vystavoval samostatně i při různých skupinových prezentacích. Byl absolventem Institutu tvůrčí fotografie a sám se později věnoval pedagogické práci v oblasti fotografie, a to externě na vysokých školách, ale také jako lektor fotografického kurzu pro posluchače univerzity třetího věku.

Reklama

Doporučované