Hlavní obsah

Nedrážděte už Messiho! Je naštvaný a neudržitelný. V přenosu TV Seznam může vsítit jubilejní gól

Lionel Messi by měl být hlavní hvězdou sobotního mače Barcelona-Vigo, který vám nabídne Televize Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Deset let platilo: Nejlepším fotbalistou planety je buď Cristiano Ronaldo, nebo Lionel Messi. Portugalcovo umění vám Televize Seznam nabídla o víkendu v utkání Juventusu, teď přijde řada i na fenomenálního Argentince. Právě Lionel Messi by měl být, ostatně jako tradičně, hlavní hvězdou slovutné Barcelony, tentokrát v utkání s Celtou Vigo. Zápas španělské La Ligy uvidíte zcela zdarma na Televizi Seznam v sobotu 22. prosince, studio moderované Jindřichem Šídlem začne v 18.15.

Článek

Jak už jsme naťukli, po celých 10 ročníků vyhrávali Zlatý míč Ronaldo, či Messi. Za rok 2018 jim ale ufrnkl Luka Modrič, kterého mimochodem na Televizi Seznam uvidíte brzy jakbysmet, konkrétně 6. ledna v utkání jeho Realu Madrid se San Sebastiánem.

Ale zpět k Messimu, který je dnes středobodem našeho zájmu. Ten se totiž v anketě Zlatý míč 2018 ocitl až na 5. příčce pořadí. A asi se nesplete ten, kdo zkusí odhadnout, že se kvůli tomu nejspíš pěkně naštval.

„Messiho páté místo je naprosto absurdní,“ glosoval situaci Ernesto Valverde, kouč Barcelony. Hůř se totiž jeho hvězdný svěřenec umístil v této prestižní anketě jen napoprvé, když mu bylo devatenáct. To skončil dvacátý. Pak byl jednou bronzový a od té doby už se mohli s CR7 rozpočítávat jako na tělocviku: Prvý, druhý, prvý, druhý...

Proč ten propad? Odpověď je asi jednoduchá, hlasování v anketě časopisu France Football už druhým rokem probíhá opět výhradně v režii novinářů, bez účasti kapitánů a trenérů národních týmů, kteří nyní hlasují v oddělené anketě FIFA. A novináři z celého kontinentu nejspíš výrazně zhodnotili výsledky letního MS v Rusku. Vyzdvihli Modriče z týmu chorvatských finalistů – a potopili Messiho, jenž rozklíženost týmu Argentiny, kterou sám vyvolával, na hřišti svou herní genialitou prostě nepřekryl.

Tentokrát se ze Zlatého míče radoval Luka Modrič, kterého potěšila i Zidaneho gratulace:

Za národní tým Messi od šampionátu v Rusku nenastoupil, zato v barvách Barcelony opět září. A co víc, sbírá znovu i individuální trofeje! Když už mu utekl Zlatý míč, na jehož vyhlášení se podobně jako CR7 uraženě nedostavil, přišel si nyní s o to větší chutí pro svou pátou Zlatou kopačku, určenou nejlepšímu střelci evropských soutěží. Byla za loňský ročník La Ligy, v níž se Messi zaskvěl 34 trefami, přičemž druhý v pořadí Mohamed Salah se v Anglii za Liverpool trefil „jen“ 32krát.

Ale nejvíc ze všeho jistě Messiho blaží, že on už má Zlatých kopaček pět, zatímco Cristiano Ronaldo jen čtyři. Však se na tu Messiho sbírku podívejte sami:

Aby byl výčet kompletní, musíme zmínit, že v uplynulých týdnech zastínil načas Messiho mysl ještě jeden černý mrak. V utkání se Sevillou, jejíž branku hájí Tomáš Vaclík, totiž Argentinec nešťastně dopadl na ruku a odnesla to naštípnutá vřetenní kost na pravé ruce. Stalo se 20. října. Ohlášena byla třítýdenní pauza a byla přesně naplněna: 11. listopadu už Messi opět hrál. A shodou okolností opět proti týmu ze Sevilly, tentokrát proti Betisu. A aby se to nepletlo, Messi hned 2krát skóroval, což ale Barceloně při porážce 3:4 na body paradoxně nestačilo.

Šlo ale spíše o výjimku potvrzující pravidlo, Barceloně se v sezoně daří. Suverénně postoupila do vyřazovací části Ligy mistrů, kde ji v únoru čeká Olympique Lyon, domácí ligové tabulce vévodí s náskokem 3 bodů na Sevillu.

Ani zmiňovaná Messiho zdravotní absence ji vůbec nevykolejila, i bez Argentince rozdrtila Real Madrid 5:1, další tři body přidala proti Vallecanu a v Lize mistrů si stihla zapsat výhru a remízu v duelech s Interem Milán. Navíc hladce postoupila i v domácím poháru.

Takhle došlo k Messiho zranění v duelu se Sevillou:

Messiho ligová bilance před zraněním? 7 gólů plus 5 asistencí v 9 zápasech.

A Messiho ligová bilance po návratu? Opět 7 plus 5, ovšem v 5 zápasech. Dva góly „Leo“ nasypal Betisu, dva Espanyolu a posledně hned tři do sítě Levante, když Barcelona na hřišti soupeře vyhrála 5:0.

Teď se tedy na formu Barcelony a Messiho aktuální střeleckou slinu těší její vlastní příznivci. Na Nou Camp přijede Vigo – a pozor! Pokud by Messi v sobotu dokázal zaznamenat druhý hattrick v řadě, vystoupal by v historické střelecké tabulce španělské ligy ke kulatému číslu 400!

Jestli hledáte fotbalového kouzelníka, zkuste rozhodně Messiho:

Messi ve své kariéře ve Španělsku eviduje nyní 397 ligových branek, druhý v historické tabulce Cristiano Ronaldo nastřádal v Realu Madrid 311 gólů. Třetí Telmo Zarra, kanonýr Bilbaa 40. a 50. let minulého století, pak 251 zásahů. Jak vidno, Messi a Ronaldo odletěli ostatním do jiného vesmíru. A Ronaldo po přestupu do Juventusu už do téhle tabulky logicky góly nepřidává. Gólový průměr na jeden zápas tu má ovšem pořád nejvyšší právě tenhle Portugalec, konkrétně 1,07, zatímco Messi 0,92. Alespoň má Argentinec stále co překonávat.

Prohlédněte si tabulku nejlepších střelců historie španělské ligy sami:

Foto: wikipedia

Goals = góly. Apps = počet zápasů. Ratio = průměr. Zdroj: Wikipedia

Zda opravdu i proti Vigu vyčaruje Lionel Messi zase nějaký ten gól, na to se ostatně můžete podívat. Jak už bylo řečeno, v sobotu 22. prosince zcela zdarma na Televizi Seznam. Studio moderované Jindřichem Šidlem startuje v 18.15.

Reklama

Související témata:

Doporučované