Hlavní obsah

Neekologické pálení trenek? Inspekce zahájila s Hradem přestupkové řízení

Připomeňte si, co provedl český prezident s rudými trenýrkami.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zahájila přestupkové řízení kvůli happeningu, při kterém prezident Miloš Zeman na Pražském hradě spálil červené trenky.

Článek

Inspekce podle serveru Aktuálně.cz, který na posun v příběhu upozornil jako první, neřekla, vůči komu přesně řízení vede.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček pouze sdělil, že o věci byl Hrad informován.

Zeman trenky pálil v půli letošního června. Pozval si k tomu novináře s tím, že pro ně má důležité prohlášení, jehož obsah dopředu tajil. Ve své řeči se však vyhnul jakýmkoliv důležitým tématům a pouze po krátkém projevu demonstrativně spálil obří červené trenýrky. „Čas spodního prádla v politice skončil,” uvedl Zeman v narážce na incident, při němž na Hrad vyvěsila skupina Ztohoven červené trenýrky.

Hradní kancelář získala trenky od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. 

Inspekce zahájila podle mluvčí Radky Nastoupilové řízení o přestupku v pátek. Usnesení spojila s patnáctidenní lhůtou, do kdy může obviněný navrhovat důkazy a vyjadřovat se k podkladům rozhodnutí. 

Podle Aktuálně.cz se ČIŽP zabývala případem už od června, kdy dostala anonymní podnět na možné porušení zákona o ovzduší pálením jiných než rostlinných materiálů v otevřeném ohništi.

Radek Stránský, velitel hradního útvaru hasičů, který u pálení trenek asistoval, se k případu odmítl pro server vyjadřovat a odkázal na prezidentskou kancelář. 

Skupina Ztohoven v roce 2015 v převlečení za kominíky vyšplhala na střechu paláce Pražského hradu a vyměnila prezidentskou standartu za červené trenky. Aktivisté ji zabalili a hodili ze střechy. Později skupina oznámila, že vlajku rozstříhala a rozdala občanům Česka. Svou akcí chtěla protestovat proti chování Zemana jako prezidenta. Červené trenýrky se poté staly symbolem odporu proti Zemanovi. Soud členům Ztohoven za čin pravomocně uložil podmínku.

Případ prezidentské standarty a happeningu skupiny Ztohoven se dostal až k soudu.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované