Hlavní obsah

NeFestival. Začíná náhražka za koronavirem zrušené Colours of Ostrava

Foto: FB Kapitán Demo

Kapitán Demo ovládne areál Dolních Vítkovic v pátek.

Reklama

Jeden z největších tuzemských hudebních festivalů – Colours of Ostrava – se kvůli koronavirovým opatřením uskuteční až za rok. Už dnes ale začíná v moravskoslezské metropoli NeFestival, slavné Colours pojaté trochu jinak.

Článek

NeFestival pořadatelé Colours of Ostrava organizují v termínu, kdy se měl původně konat letošní ročník velkého festivalu. Kvůli epidemii jej ale přesunuli na rok 2021. Lístky zůstaly v platnosti. Na program NeFestivalu si lidé museli koupit vstupenky jiné.

Přesto i do programu NeFestivalu koronakrize promluvila. Nepřijedou dvě zahraniční kapely. Epidemiologická opatření to neumožní kapele Dubioza kolektiv z Bosny. Místo ní pořadatelé náhradu nenašli a nabízejí zájemcům Den s fanoušky. Do potíží se dostala i estonská kapela Trad.Attack!, které letecká společnost nejprve zrušila let, Česko navíc pro estonské úřady nepatří k nejbezpečnějším zemím. Místo nich vystoupí česká formace minus123minut.

I tak je už ale středeční program vyprodaný. Na další dny lístky ještě jsou a k dispozici by měly být i na místě. Ovšem pozor, na každý den je kapacita limitovaná tisícovkou návštěvníků.

Ve středu, která je už dle webu organizátorů vyprodaná, se představí Cirk la Putyka a kapela Tata Bojs.

Ve čtvrtek měli coby hlavní hvězda hrát zmínění Dubioza kolektiv. Nezahrají. Areál NeFestivalu bude otevřený zdarma pro Den s fanoušky. Vystoupí Karlsson, svůj set odehrají Dr. Zeppelin & Radim Nowak: Best of Colours DJ set.

Pátečními headlinery jsou N.O.H.A. a Kapitán Demo, namísto Trad.Attack! zahrají, jak už bylo řečeno, minus123minut.

V sobotu se v Ostravě uskuteční Meltingpot. Divadlo pod Palmovkou sehraje kus 1000 věcí, co mě serou aneb Tvoje bába je komedie. Mottem představení je: „Život je krásnej, ale i tak se najde spousta každodenních vopruzů, který dokážou otrávit celej den.“

Foto: Divadlo pod Palmovkou

Snímek z představení Divadla pod Palmovkou.

Samo Divadlo pod Palmovkou dílo anoncuje tak, že „inscenace vychází z populárního blogu a vzniká ve spolupráci s Divadlem F. X. Kalby. Toto divadlo je punk/undergroundovou odnoží libereckého divadla F. X. Šaldy, jehož představení jsou v Liberci neobyčejně populární. „DJ Luboš v Rožďalovicích pouští svůj nejlepší set. Bitch nesnáší Malého prince. A Attilovi začínají mladý hezký holky vykat. Trapas. Uděláme si selfie a připojíme se k Jede, jede mašinka! Skleniček pár a pár tahů z trávy? 1000 věcí, co mě serou je monumentální epos o flusancích do tváře dobrého vkusu, které přináší dnešní doba a život.“

V lehce serioznějším duchu se asi ponese Gala debata Úhel pohledu, kde budou diskutovat chirurg Tomáš Šebek, ekonom Tomáš Sedláček, filozofka Anna Hogenová, neurolog Martin Jan Stránský a farářka Martina Viktorie Kopecká.

Následovat bude PechaKucha Night. Jde o původně japonský koncept, který už ale zdomácněl i v Česku. Smyslem je dát prostor zajímavým osobnostem především z oblasti architektury, grafiky a designu nebo výtvarného umění.

Reklama

Doporučované