Hlavní obsah

Na Měsíci je den. Nefritový králík na odvrácené straně hlásí plnou pohotovost

Přistávací modul a lunární vozítko sondy Čchang-e 4 se aktivovaly po východu Slunce.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Lunární vozítko Nefritový králík 2 a přistávací modul sondy Čchang-e 4, které letos přistály na odvrácené straně Měsíce, se probraly z několikadenního „spánku”. Do něj se přepnuly ihned po přistání, a to proto, že na odvrácené straně panovala lunární noc. Informovala o tom čínská média.

Článek

Vozítko i modul se opět probudily ve středu, kdy na straně Měsíce, která je od Země vždy odvrácena, začalo ráno. Denní cyklus měsíce trvá zhruba 14 pozemských dní. Kromě toho, že na Měsíci postrádají fotovoltaické články sondy zdroj energie, panují na přirozené družici planety Země také extrémně nízké teploty.

„Odvrácená strana Měsíce má mnoho unikátních rysů a nikdy nebyla prozkoumána na místě. Takže Čchang-e 4 může přinést průlomové objevy,” uvedl pro čínská média Zou Jong-liao z Čínské akademie věd.

Všechny klíčové systémy sondy již v tuto dobu naplno pracují. Vozítko Nefritový králík se nyní nachází ve vzdálenosti 18 metrů od přistávacího modulu a oba komponenty se navzájem vyfotily. Vozítko pak navíc pořídilo panoramatický záběr okolí o úhlu 360 stupňů.

„Na panoramatu jsme viděli, že sondu obklopují malé krátery, bylo to opravdu vzrušující,” uvedl pro vládní zpravodajskou agenturu Sin-chua šéf pozemní mise na Měsíci Li Čchun-laj

Spojení se základnou na Zemi je pak podle Čínské národní vesmírné agentury (CNSA) stabilní.

Průzkum odvrácené strany Měsíce je výrazně technicky náročnější než na straně viditelné, a to především kvůli komplikovanému terénu. Právě lokální terén a vzorky minerálů na povrchu Měsíce bude čínská sonda zkoumat.

Reklama

Související témata:
Odvrácená strana

Doporučované