Hlavní obsah

Nefunkční barokní kašnu v Zákupech oživil skleněný vodotrysk

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Skleněný vodotrysk oživil nefunkční barokní kašnu na nádvoří zámku v Zákupech na Českolipsku. Společně s dalšími skláři ze svého ateliéru ji vytvořil výtvarník Jiří Pačinek.

Článek

Umělý vodotrysk tvoří přes 100 pomyslných bublinových kapek, z nichž některé mají na výšku až 1,5 metru.

„Náročné to moc nebylo, protože děláme složitější věci, spíše jsme si hráli s barvou, aby to vyšlo,“ řekl dnes novinářům při slavnostním odhalení Pačinek. Barevně převládá v různých odstínech modrá a je tam i křišťálové sklo. Výroba sklářům zabrala dva až tři týdny.

Kastelán zámku Vladimír Tregl řekl, že umístění moderního artefaktu do barokní kašny vnímá jako propojení starého a nového. „Zároveň i jako propojení skla tady na nádvoří zámku s celkovou sklářskou historií nejenom zdejšího zámku, ale celého Novoborska, celého zdejšího kraje,“ uvedl Tregl. Sklo navíc podle něj k zámku neodmyslitelně patří, neboť jeden z jeho majitelů v době baroka, vévoda Julius František Sasko-Lauenburský, měl v Zákupech vlastní alchymistickou laboratoř. „Věnoval se pokusům s výrobou skla, měl zájem přijít na technologii rubínového, to znamená červeného skla. A údajně se mu to dokonce podařilo,“ uvedl kastelán. Další majitel zámku, císař Ferdinand Dobrotivý, se zase přátelil s významným novoborský sklářem Bedřichem Egermannem a často jej v jeho sklárně navštěvoval. „I sám si zkoušel sklo vyfoukat,“ řekl Tregl.

Skleněný vodotrysk bude v kašně dočasně než se podaří připravit její rekonstrukci, to může podle kastelána trvat dva roky, ale taky třeba pět let. Do budoucna je cílem do kašny navrátit vodu, k tomu je ale podle kastelána nutná celková rekonstrukce kašny a vybudování nového přívodu vody s cirkulací. Zatím na to nejsou peníze. Podle Tregla, který je kastelánem v Zákupech teprve od července, něco obdobného zažil před sedmi lety při svém nástupu i jeho předchůdce Petr Weiss.

„Také dostal nabídku na zámku prezentovat ukázku moderního sklářského umění a byla to skleněná nebesa nad postelí. Tenkrát se ukazovala v jedné místnosti, která byla zatím prázdná, teprve se připravovalo její restaurování. A bylo to podobné jako tady. My připravujeme restaurování kašny, zatím na to nemáme prostředky, tak jsme to využili takto,“ dodal kastelán.

Reklama

Doporučované