Hlavní obsah

Negativní myšlení přispívá k riziku demence, tvrdí vědci

Foto: Profimedia.cz

Snímky z magnetické rezonance mozku 76letého pacienta s demencí ukazují postupně zvětšující se tmavá místa značící úbytek zdravé tkáně.

Reklama

Dlouhodobý pesimismus a negativní myšlení souvisí s výskytem demence v pozdějším věku, vyplývá z nové studie.

Článek

Jste ten typ člověka, co vždy vidí spíše poloprázdnou než poloplnou sklenku? Pokud ano, měli byste se pokusit s tím něco udělat, protože je to špatné pro váš mozek, píše CNN s odkazem na výsledky nové studie vedené vědci z University College London.

Závěrem studie je zjištění, že opakující se dlouhodobé negativní myšlenky vedou ke zhoršení kognitivních funkcí mozku a vzniku většího množství dvou proteinů, které způsobují Alzheimerovu chorobu.

„Prohlašujeme, že repetitivní negativní myšlení může být novým rizikovým faktorem pro demenci,“ řekla vedoucí autorka studie Natalie Marchantová, psychiatrička a seniorní výzkumnice oddělení mentálního zdraví na University College London.

Vědci zjišťovali frekvenci negativních myšlenek u 350 lidí starších 55 let. Typickým příkladem takového myšlení je podle výzkumníků dělání si starostí o tom, co se stalo špatně v minulosti nebo co se může pokazit v budoucnu.

Část účastníků podstoupila pozitronovou emisní tomografii, což je zobrazovací metoda, díky níž mohli vědci vysledovat množství tau a beta amyloidů v jejich mozcích. Jde o zmiňované proteiny, které způsobují právě Alzheimerovu chorobu, nejčastější typ demence. Skeny ukázaly, že lidé, kteří častěji a delší dobu propadají negativnímu myšlení, měly ve svých mozcích více těchto proteinů.

Studie se zabývala i vlivem deprese a úzkosti, které rovněž zhoršují kognitivní funkce mozku, to už nicméně potvrdily starší výzkumy.

Neurolog: Díky studii změním léčbu

„Je to první studie, která ukazuje biologický vztah mezi repetitivním negativním myšlením a Alzheimerovou chorobou. Dává to lékařům lepší možnosti pro posouzení rizika a nabídnutí osobně přizpůsobené pomoci,“ řekl CNN neurolog a zakladatel newyorské kliniky specializující se na prevenci Alzheimerovy choroby Richard Isaacson.

„Mnoho lidí, kterých se to týká, si neuvědomuje riziko specifických negativních důsledků jejich ustaraného myšlení přímo na mozek. Tato studie je důležitá, změním podle ní způsob, jakým se starám o své pacienty,“ dodal.

Pozor na unáhlené závěry

„Je důležité vypíchnout, že tohle není o tom, že krátkodobé negativní myšlenky způsobí Alzheimerovu chorobu,“ okomentovala objev šéfka Alzheimerovy společnosti v Londýně Fiona Carragherová a pokračovala další kritikou.

„Většina lidí zahrnutých ve studii byla dopředu vybrána jako skupina s vyšším rizikem Alzheimera, takže potřebujeme vidět, jestli jsou výsledky platné i pro širokou populaci,“ dodala.

Vliv myšlení na zdraví nezpochybňuje nikdo

O prospěšnosti pozitivního myšlení na lidské zdraví obecně vypovídá už celá řada starších studií.

Například loni vědci publikovali výzkum, podle kterého mají lidé s pozitivní perspektivou mnohem vyšší šanci, že se vyhnou fatálním kardiovaskulárním onemocněním, než pesimisté. „V podstatě jde o to, že čím pozitivnější člověk je, tím víc je chráněn před srdečním infarktem nebo mrtvicí,“ parafrázuje CNN závěr studie.

Podle jiných studií mají pozitivně smýšlející lidé také větší pravděpodobnost lepší imunity, fungování plic a celkově i šanci žít zdravě. Podle amerického kardiologa Alana Rozanskiho je to tím, že optimisté častěji cvičí, zdravě jedí a méně kouří.

Reklama

Doporučované