Hlavní obsah

Negativní, nebo pozitivní? U desetiny testovaných může být chyba

Magazín Byznys Lab s Martinem Dienstbierem, finančním ředitelem Diana Biotechnologies.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Problémem testování na covid-19 není chybovost testů, ale odběrů, upozorňuje český výrobce testů Diana Biotechnologies z Vestce u Prahy. Její finanční ředitel a spoluzakladatel Martin Dienstbier byl hlavním hostem Magazínu Byznys.

Článek

Mezi nejčastěji používané testy na covid patří ty ze stěrů z nosohltanu. Běžně je využívají nemocnice, zdravotní ústavy i soukromé laboratoře. Mají ale riziko, o kterém se dnes velmi málo mluví, říká Martin Dienstbier. Tím rizikem je podle něj špatný odběr.

„Test z nosohltanu není jednoduchý zákrok. Není úplně jednoduché to odebrat, bývá tam poměrně velká chybovost. Až třeba deset procent odběrů může být provedeno špatně a pak dostáváte falešné negativity ne proto, že by nefungoval test, ale proto, že třeba byl špatně provedený odběr,“ vysvětlil Dienstbier.

Martin Dienstbier

Molekulární biolog, spoluzakladatel a finanční ředitel firmy Diana Biotechnologies. Jako vědecký pracovník pracoval v akademických institucích na Cambridge a v Oxfordu. Působí také jako investiční poradce a soukromý investor.

Česká firma momentálně zásobuje trh testy zhruba ze čtvrtiny. „Zatím jsme na kapacitě 300 tisíc testů měsíčně. Plánujeme ale navyšování výroby, rozjíždíme novou linku a tím bychom se dostali na 500 tisíc testů.

Kromě testů ze stěru z nosohltanu teď ve Vestci pracují i na testech ze slin. Na trh je chtějí uvést ještě v listopadu. Používají přitom stejnou metodu detekce, označovanou jako RT-PCR. Ta dokáže určit genetickou přítomnost viru ve vzorku.

A plánují také testy, které kromě nového typu koronaviru odhalí i jiné respirační viry, například chřipku.

Diana Biotechnologies

Česká biotechnologická společnost zabývající se výzkumem a vývojem léčiv a vysoce citlivých diagnostických metod.

Založena v roce 2018 Václavem Navrátilem, Martinem Dienstbierem a Jiřím Schimerem jako spin-off Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd s investicí soukromého kapitálu společnosti BTCZ Ventures.

Má 20 zaměstnanců a sídlí ve Vestci u Prahy.

„Už teď jsou naše testy tzv. multiplexové, detekují dva geny covidu, a stejně tak je poměrně jednoduché udělat test, který bude detekovat gen covidu i gen chřipky, případně gen jiných respiračních virů. Vzhledem k výrazným hygienickým opatřením se však domnívám, že letos bude chřipková epidemie díky tomu výrazně potlačena,“ míní Dienstbier.

Reklama

Doporučované