Hlavní obsah

Vlna kritiky pomohla, ruský soud propustil Ustinova. Zavřeli ho za napadení policisty, které se nestalo

Šířené video ukazuje, jak došlo k zatčení Ustinova na protivládní demonstraci.Video: Youtube.com/Oleg Kozlovsky

 

Reklama

aktualizováno •

Moskevský soud dnes podmínečně propustil herce Pavla Ustinova. Ten v pondělí dostal tři roky a šest měsíců vězení. A to za údajné napadení policisty při srpnové protivládní demonstraci. Na videu, které zachycuje jeho zatčení, je vidět, že Ustinova zatkli, když klidně kráčel po ulici a nikoho nenapadl. I přesto, že se jedná o nepříliš známého herce, pondělní verdikt vyvolal vlnu kritiky. Za herce se postavili i příznivci ruského prezidenta Vladimira Putina.

Článek

O propuštění herce podle informací agentury TASS požádala soud ruská prokuratura. Ke stejnému kroku pak vyzvala nejen média a veřejná petice, ale také někteří stoupenci Kremlu.

Pavel Ustinov byl odsouzen v pondělí s tím, že žalobce navrhoval za údajné napadení veřejného činitele na protestu 3. srpna až šestiletý trest. Herec tvrdí, že na manifestaci se ocitl zcela náhodou. Situaci z místa ukazuje sdílené video na internetu, ve kterém je vidět zásah policie a Ustinovovo zatčení. Muž při něm procházel po ulici s telefonem v ruce, policii neprovokoval a nekladl odpor.

Proti jednání policie a následnému soudnímu verdiktu teď protestují šéfredaktoři nezávislých médií, rádia Echo Moskvy, deníku Novaja Gazeta a televize Dožď. Požadují, aby generální prokurátor Jurij Čajka prověřil rozhodnutí soudu v případech odsouzených účastníků demonstrací.

Ustinova a další odsouzené podpořili duchovní představitelé, řada herců a televizní osobnosti. Po zrušení trestu volá i online petice, kterou podepsalo 140 tisíc lidí. Připojily se také desítky duchovních ruské pravoslavné církve. Samotné vedení církve nicméně čin odsoudilo jako politické prohlášení. Zástupce šéfa církevního oddělení pro vztahy s veřejností a médii Vachtang Kipišidze označil petici za „de facto politickou deklaraci“ a dodal, že boj s vládou nikdy nebyl a ani nebude posláním církve.

„Nehorázná nespravedlnost“

Za svého třiadvacetiletého kolegu se postavil například ruský herec Danila Kozlovskij známý z představení Král Lear nebo snímků Trenér či Legenda 17. „Lidský život se mění tak jednoduše a hrozivě, což je čím dál tím více znehodnocované a stává se nedůležitým. Teď nejde o solidaritu v branži, ale o to, že se mě to také přímo týká. Obrovská nespravedlnost a cynismus, s nimiž se to děje, může ovlivnit každého,“ vyslovil se Kozlovskij na své sociální síti.

Foto: Instagram.com/danilakozlovsky

Herec Danila Kozlovskij a jeho příspěvek na Instagramu.

Negativní reakce přišla také ze strany šéfredaktorky proruské televize Russia Today Margarity Simoňjanové, která na svém Twitteru vyzvala k zastavení bezpráví. „Pokud se společnosti zdá, že se stalo nehorázné bezpráví, pak musí být okamžitě zastaveno nebo se musí dokázat, že vše je spravedlivé. A dokázat to tak, aby tomu nebylo možné nevěřit,“ napsala novinářka.

Dalším z řady kritiků se stal šéf generální rady strany Jednotné Rusko a dříve gubernátor Pskovské oblasti Andrej Turčak. On sám popsal kauzu na sociálních sítích za „nehoráznou nespravedlnost, kterou nelze ignorovat“.

„Situace, ve které se herec Pavel Ustinov ocitl, je očividnou nespravedlností. Je nemožné ji ignorovat nebo mlčet. Internet je plný videí z místa zadržení. Několikrát jsem je přezkoumal. Na kterémkoli z nich vidíte, že ten muž stál jen kousek od metra. Nikoho se nedotkl, neporušoval veřejný pořádek a samozřejmě neočekával zadržení,“ popsal politik na svém účtu na sociální síti Instagram.

Foto: Instagram.com/er_turchak

Instagram Andreje Turčaka.

Soud ignoroval důkazy

Ustinov byl odsouzen 16. září. Podle vyšetřovatelů na demonstraci vykřikoval slogany a při zatčení vzdoroval. Jeden z policistů si pak stěžoval na vykloubené rameno. Hercovu nevinu neprokázala ani videa z místa incidentu, která jasně ukazují, že k ničemu takovému nedošlo. Soud je totiž odmítl použít jako důkazní materiál, napsal nezávislý ruský server Meduza.

K podobnému případu došlo letos v červnu, kdy kritika veřejnosti přiměla úřady stáhnout obvinění investigativního novináře Ivana Golunova z nelegálního držení drog. Jeho příznivci prohlásili, že je trestán za svou novinářskou činnost.

Server Meduza také zmiňuje reakci právníka a obhájce lidských práv Pavla Chikova, který porovnává případ Ustinova s trestním stíháním opozičního předáka Alexeje Navalného v kauze Kirovles z roku 2013. V té době byl protikorupční aktivista a poté kandidát na moskevského starostu odsouzen k pěti letům vězení a okamžitě byl vzat do vazby. A to ještě předtím, než velké protesty obyvatel donutily státní zástupce, aby požádali o jeho propuštění. Po několika měsících ale trest změnil z nepodmíněného na podmíněný, a Navalnyj tak do vězení nešel.

Reklama

Doporučované