Hlavní obsah

„Nehoráznost, vyšetřit!“ reagují lékaři na předbíhání při očkování v Břidličné

Foto: Profimedia.cz

Praktičtí lékaři si opakovaně stěžují, že mají nedostatek dávek vakcín.

Reklama

Opoziční politici i praktičtí lékaři žádají vysvětlení ohledně očkování v továrním centru. Podle zjištění Seznam Zpráv se tam očkuje kdekdo, praktici v okolí přitom měsíce čekali na vakcíny.

Článek

Stovky lidí mladších padesáti let dostaly vakcínu v továrním očkovacím centru v třítisícové Břidličné na Bruntálsku. A to navzdory vládní strategii, která až dnes otevírá závory věkové kategorii 45–49 let. Praktičtí lékaři i krajská opozice teď apelují na důkladné prošetření.

„Jestli se ta podezření prokážou, je to nehoráznost,“ reagoval místopředseda Mladých praktiků Vojtěch Mucha. Praktici v regionu přitom marně žádali o přísuny vakcín do svých ordinací, někteří kvůli tomu vakcinaci úplně vzdali. Vedení kraje teprve v těchto dnech situaci napravuje.

Krnovská nemocnice, pod níž centrum v Břidličné spadá, v reakci na sobotní článek Seznam Zpráv změnila způsob distribuce vakcín.

Na případ reagoval také ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). „Že se vyskytnou takové excesy, se samozřejmě může v lidské společnosti stát. Všem se za to omlouváme. Na druhou stranu, jak jsem četl, byly tam i objektivní důvody, proč se tak stalo. Je třeba je zohlednit,“ řekl ministr na dotaz Seznam Zpráv.

Centrum ve fabrice na hliníkové obaly, které otevřeli politici ANO z vedení kraje v závěru dubna, očkuje každý všední den okolo dvou set lidí. Podle zjištění Seznam Zpráv byla však většina z nich mimo vládou stanovený pořadník. Na dávku měli až do pondělí nárok jen lidé starší padesáti let, chronicky nemocní a některé vybrané profese.

O předbíhání v Břidličné vypovídají kromě mnoha svědectví redakce také oficiální data Ministerstva zdravotnictví. Očkovací místo ve fabrice administrativně spadá pod krnovskou nemocnici. Před otevřením Břidličné 27. dubna v ní dostávaly vakcínu jednotky lidí mladších 50 let.

A čísla po otevření místa ve fabrice? 28. dubna 158 naočkovaných pod 50 let, 29. dubna 143, 30. dubna 117. Nad stovkou se počty držely i v minulém týdnu.

Podle informací redakce se k očkování dostanou i pracovníci fabriky. „Nebyla jsem registrovaná přes oficiální systém, ale přes práci. My zaměstnanci jsme to měli nad třicet let,“ odpověděla třicátnice na dotaz, jakým způsobem se lze k termínu dostat.

Sami zaměstnanci ani nemusejí tušit, že se očkují vládním nařízením navzdory. „Máme to domluvené jako zaměstnanci kritické infrastruktury,“ potvrdil další pracovník z fabriky, který také dávku před pár dny dostal. Továrna však podle zákona o krizovém řízení mezi kritickou infrastrukturu nepatří.

+1

O detailní prověření případu bude usilovat politická opozice v Moravskoslezském kraji. „Pořád narážíme na to, že tu kraj nějak podivně rozděluje vakcíny. Je to nepřijatelné. Třeba v připraveném karvinském centru v Lázních Darkov chybějí vakcíny, problémy jsou i v karvinské hornické nemocnici. Pak člověk slyší, že se v soukromé fabrice očkuje kdekdo. Určitě se budu ptát na to, jaký je klíč pro rozdělování vakcín,“ řekla krajská zastupitelka Zuzana Klusová (Piráti).

Vedení Moravskoslezského kraje v pondělí na dotazy Seznam Zpráv nereagovalo.

Distribuci vakcín tam prioritně řídí krajský úřad, hlavním koordinátorem je Pavel Rydrych ze zdravotnického odboru. Už v pátek redakci vzkázal, že o předbíhání nic neví. „Na očkovací centra důrazně apelujeme, aby se řídila platným metodickým pokynem ministerstva. Odpovědnost za případná porušení pak nesou jednotlivá očkovací místa,“ napsal.

Centrum v Břidličné provozuje krnovská nemocnice. Její ředitel a současně senátor Ladislav Václavec (za ANO) tvrdí, že vládní regule splňují. „Očkujeme podle věkových kategorií, kritickou infrastrukturu i technicko-hospodářské pracovníky z nemocnice,“ reagoval Václavec.

Loni nemocnice zaměstnávala přes osm set lidí, většina lékařů a zdravotníků už se naočkovala v první vlně, což Václavec potvrdil. „Když se nedostaví objednaný, ke konci otevírací doby očkujeme relativně každého, kdo se naskytne,“ dodal Václavec.

To však v jiných centrech běžně bývají jednotky případů.

V Břidličné se však dostaly k očkování stovky lidí mladších padesáti let. „Dostávali jsme látky rozmražené. Látky se musely do dvou dní vyočkovat a bral se relativně každý. Nově dostáváme zmražené a uvolňujeme počet látek podle toho, kolik máme čekajících za závoru,“ vysvětlil Václavec.

Kvůli podobným případům dál bobtná frustrace praktiků. Podle Sdružení praktických lékařů jsou v Česku stále stovky těch, kteří v ordinaci neměli ani jednu vakcínu.

V Moravskoslezském kraji navíc někteří kvůli nedostatku dávek úplně přestali očkovat. „Je to tristní. Zvlášť v daném regionu mnoho lékařů avizovalo, že očkovat nebudou, protože dostávají kritický nedostatek vakcín. Praktici doposud naočkovali asi jen patnáct procent podaných dávek a v očkovacích centrech se neustále snižují věkové kategorie, protože mají vakcín dostatek. U nás je situace opačná,“ uvedl Vojtěch Mucha.

Mezi běžnými lidmi i odborníky přibývají pochybnosti, zda současná vládní strategie už nepostrádá smysl. „Určitě šlo v počátcích uvažovat třeba o jiné cestě, tedy očkovat prioritně ty mladší v produktivním věku, kteří mají úplně nejvíc kontaktů. Byla ale zvolena strategie dávat vakcíny těm nejzranitelnějším, což určitě podpořily i odborné studie. Za mě je to správná cesta. Ta strategie stále platí. Nemyslím si, že by se teď mohl svévolně kdokoli očkovat mimo systém,“ zdůraznil Mucha.

Václavec potvrdil, že krnovská nemocnice má ve svých očkovacích centrech vakcín dostatek. „Osobně si myslím, že by se mělo očkování uvolnit pro všechny starší šestnácti let,“ uvedl.

V ordinacích praktiků stále čekají na dávky desítky tisíc nejzranitelnějších pacientů starších sedmdesáti let, kteří z mnoha důvodů nechtějí nebo nemohou navštívit očkovací centra.

Arenberger apeloval na lidi, aby nadále respektovali očkovací strategii. „Je to i otázka etiky. Jsem rád, že už brzy nebudeme řešit tyto problémy,“ dodal s tím, že v řádu týdnů už se očkování otevře všem zájemcům.

Ministr už minulý týden avizoval, že do ordinací praktiků budou nově mířit také všechny vakcíny od firmy Moderna. „Uvidíme, jestli se situace zlepší. Slibů už jsme slyšeli spoustu. Uvěříme, až to budeme mít tady v lednici,“ dodal Mucha.

Reklama

Doporučované