Hlavní obsah

Nehromadím majetek, ale zážitky. Herec Mejzlík upřímně o plánech i životních lekcích

Herec Miloslav Mejzlík v rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Já každý večer v pět hodin dávám výpověď. To mám totiž naprostou krizi: chtěl bych zůstat raději doma, nikam se mi nechce, natož hrát. Ale jakmile vstoupím do divadla, tak se nakonec – většinou – na to představení strašně těším.“ Herec Miloslav Mejzlík se v rozhovoru pro Televizi Seznam rozpovídal o fascinujících zákoutích své profese i milované Letné.

Článek

Charakterizovat ho pouze několika slovy je opravdu téměř nemožné. Má za sebou přes 200 premiér na více než 25 divadelních scénách, šéfoval Národnímu divadlu v Brně, učil na pražské DAMU. Také letošní divadelní „prázdniny“ tráví převážně prací – několikrát týdně jezdí z Prahy na Karlštejn, kde v aktuální verzi slavného muzikálu Noc na Karlštejně ztvárňuje roli purkrabího z Vartenberka. Ve druhé polovině srpna ho pak čeká už 21. ročník přehlídky komorní divadelní tvorby Divadelní Luhačovice – festivalu, jehož prezidentem je Mejzlík už od roku 1999.

„Kdysi dávno, ještě za Bati, se v Luhačovicích pravidelně konala takzvaná filmová žatva a sjížděly se tam všechny prvorepublikové filmové hvězdy. Ale protože je mi blíž divadlo – a koneckonců, Bartoška má „filmové Vary“, tak jsem si řekl, že tohle bude divadelní festival,“ vysvětluje oblíbený herec, kterého diváci znají také z televizních a filmových projektů – jak českých, tak i zahraničních.

„Jedním z mých snů je založit Metropolitní emeritní divadlo (zkráceně Divadlo MED), kde budou hrát pouze herci nad 65 let,“ dodává s úsměvem. „Naštěstí tohle povolání je úžasné v tom, že já už jsem například šest let v důchodu, ale pořád můžu pracovat.“ Na otázku, jak si představuje na jevišti Romea a Julii ve vyšším věku, po několika letech, se smíchem dodává: „No to by bylo po hodně letech… ale se všemi těmi životními zkušenostmi, které by jejich představitelé měli.“

Při procházce po pražské Letné, která je již několik let domovem známého herce, se nám naskytl také jedinečný výhled na Anežský klášter. „To je moje zamilované místo. Jako kdyby odtud ke mně vyzařovala nějaká zvláštní, ale velmi příjemná energie. Vždycky, když se o mě pokouší nějaké chmury, tak se na ten klášter přijdu podívat. Určitě je tam skrytá nějaká síla.“

Co dalšího o sobě Miloslav Mejzlík ještě prozradil? Který zážitek ho před lety přivedl k rozhodnutí rezignovat na funkci divadelního ředitele? Jaké pocity prožívá pokaždé při příletu do Prahy ze zahraničních divadelních zájezdů? A proč vlastně považuje hromadění zážitků za důležitější, než „stavění paláců“? To vše se dozvíte v Magazínu Slavní, který celoplošná Televize Seznam vysílá každé úterý od 21 hodin.

Reklama

Doporučované