Hlavní obsah

Neil Young neuspěl s žádostí o americké občanství, protože kouří marihuanu

Foto: Wikipedia

Neil Young.

Reklama

V Kanadě narozený rocker Neil Young by rád získal americké občanství. Narazil ale na problém. Kvůli kouření marihuany se jeho žádost prozatím odkládá do doby, než podstoupí test „morálního charakteru“.

Článek

V Kanadě narozený rocker Neil Young uvedl, že jeho žádost o získání amerického občanství byla prozatím odložena, zčásti kvůli tomu, že kouří marihuanu. Young podle svých slov prošel potřebným testem, bylo mu ale řečeno, že ještě bude muset podstoupit další testování, které prověří jeho „morální charakter“. Informovala o tom dnes britská BBC. Neil Young, kterému bude v úterý 74 let, žije v USA od poloviny 60. let minulého století.

Letos v dubnu vydala americká vláda výstrahu, ve které říká, že užívání marihuany a dalších drog je „překážkou pro rozhodnutí, že daná osoba má pro naturalizaci dobrý morální charakter“. A o překážku se jedná dokonce i v případě, že by jednání dané osoby nebylo v rozporu s místními zákony, dodala vláda. Kalifornie, kde zpěvák žije, legalizovala užívání marihuany pro rekreační účely v roce 2018.

Young na svém webu popsal, že složil potřebný test po konverzaci, kde se ho ptali na mnoho otázek. Na tyto otázky prý „pravdivě odpověděl“.

„Chci mít dvojí občanství a volit,“ prohlásil slavný rocker. „Nedávno mi nicméně sdělili, že musím podstoupit ještě další test kvůli mému užívání marihuany,“ dodal.

Jak Young doplnil, doufá, že „prokáže dobrý morální charakter, a bude tak moci rozhodovat o Donaldu Trumpovi a dalších amerických kandidátech (na prezidenta)“. Příští prezidentské volby se v USA konají na podzim roku 2020.

Americký prezident Donald Trump používal Youngův hit z roku 1989 Rockin' in the Free World ve své kampani. V roce 2014 označil Trump kanadského umělce za svého oblíbeného hudebníka. Neil Young k tomu na své internetové stránce uvedl, že prezident nemá jeho povolení píseň užívat.

„Z právního hlediska na to sice má právo, nicméně já si to nepřeji,“ napsal zpěvák loni a dodal, že požádal Trumpa, aby jeho hudbu přestal používat. „On nicméně mou žádost nevyslyšel, stejně jako se rozhodl neposlouchat hlasy mnoha Američanů, kteří ho žádají o to, aby už přestal lhát,“ dodal Young.

Reklama

Související témata:

Doporučované