Hlavní obsah

Nejasný návrat do škol. Blatný chce čekat na pokles hospitalizovaných

Foto: Getty Images

Na počtu hospitalizovaných podle ministra Blatného závisí, jestli se pustí část dětí zpátky do škol. (Ilustrační snímek)

Reklama

Kdy se žáci a studenti konečně vrátí do škol? Přepracovaný protiepidemický systém PES aktuálně počítá s částečným návratem. O podmínkách se ovšem podle Jana Blatného ještě jedná a klíčový bude trend poklesu hospitalizací.

Článek

Nově předělaný protiepidemický systém počítá s tím, že by se do lavic mohli vedle žáků prvních a druhých tříd vrátit v pátém stupni i deváťáci a studenti závěrečných ročníků středních škol a konzervatoří.

Ve čtvrtém stupni epidemického rizika se pak budou moci do škol vrátit i žáci třetích, čtvrtých a pátých tříd.

Takovýto plán předestírá PES, který dostali k náhledu poslanci v tomto týdnu. Ovšem z vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) vyplývá, že návrat dětí do škol ještě není úplně jistý.

„Já vám na to teď opravdu neodpovím. Je to předmětem jednání. Abychom to mohli umožnit, tak zásadní je prokazatelný pokles epidemie v populaci i v nemocnici,“ reagoval ministr Blatný na páteční tiskové konferenci na dotaz, za jakých konkrétních podmínek se vrátí děti do škol.

Foto: Seznam Zprávy

Přepracovaný PES: novinky jsou jak na pátém, tak čtvrtém stupni rizika.

Ministr zdravotnictví konkrétně narážel na počty hospitalizovaných v nemocnicích. Klíčové pro návrat dětí do škol podle Jana Blatného je, aby se zátěž nemocnic snižovala.

O 200 pacientů denně méně

„Dochází k poklesu hospitalizovaných zhruba o dvě stě za den. Jestliže uvidíme, že trend těchto dnů bude pokračovat i do poloviny příštího týdne, potom je splnitelný požadavek, o které jsme mluvili,“ snažil se vysvětlit z jeho pohledu nutné podmínky ministr Blatný a poukazoval, že pokud bude tempo poklesu pokračovat, do dvou až tří týdnu se počet hospitalizovaných sníží na 3000 – tedy podmínku nutnou podle nového systému PES pro sestup do čtvrtého stupně rizika.

Na čtvrtém stupni se mohou vrátit do lavic i žáci prvních až pátých tříd.

„Ve chvíli, kdy se pokles buď zpomalí, nebo nedej bože by došlo k tomu, že počet bude stagnovat, nebo dokonce růst, tak o tom nebudeme v žádném případě ani uvažovat,“ dodal Blatný.

K diskuzi ohledně návratu školáků se má vláda vrátit během pondělního jednání.

Reklama

Doporučované