Hlavní obsah

Nejbližší sčítání lidu čeká Česko v roce 2021. Dotazníky budou kratší a online

Nejbližší sčítání lidu čeká Česko v roce 2021: Na co se připravit?Video: Lucie Šmídová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česko čeká za dva roky další sčítání obyvatel, konkrétně v březnu 2021. Český statistický úřad má ale příjemnou zprávu. Sčítání bude jednodušší. Dotazníky nebudou tolik obsáhlé a vše by mělo jít vyřešit online.

Článek

První sčítání lidu se v naší republice konalo přesně před 98 lety. Komisaři chodili postupně dům od domu a zjišťovali informace. Nyní by se mělo sčítání vyřešit online. Statistický úřad chystá mimo jiné i mobilní aplikaci. Stejně tak se počítá i s obyvateli, kteří dají přednost klasickému sčítání.

„Budeme se ptát na méně věcí. A to z toho důvodu, že o občanech víme mnoho z různých registrů. Už se nebudeme ptát na domy, což bylo dříve nedílnou součástí sčítání, protože zde existuje poměrně dobrý registr. Méně také budeme zjišťovat o domácnostech. Skutečně se budeme ptát jen na to, co nejsme schopni zjistit z jiných zdrojů,“ říká předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Výsledky sčítání: Jaké nás za posledních sto let potkaly z hlediska statistiky změny?

Počet obyvatel je jen nepatrně vyšší. Je nás téměř stejně jako před sto lety.

Zvýšila se naděje dožití. Tehdy se uváděl věk dožití u mužů 47 let a u žen necelých 50 let. A nyní je to 76 let u mužů a 82 let u žen.

Stoupla také roční průměrná teplota vzduchu, průměr byl 8,6 stupně Celsia a dnes je to 10,9 stupňů Celsia.

Také piva se dnes vyrábí třikrát více než před sto lety.

Změnila se struktura osídlení. Dříve bylo například jen pět měst nad 50 tisíc obyvatel. Bylo také daleko více obcí – přes 11 tisíc obcí a dnes jen 6 tisíc. Lidé daleko více žili na venkově.

K čemu všemu je tedy ještě sčítání užitečné, se dozvíte v rozhovoru nad článkem. Jde o rozhovor z pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované