Hlavní obsah

Nejbohatší Čech vás připojí k superrychlému internetu, nesnesitelné hodiny papírování a pivní úspěch

Den v ekonomice, zpravodajský pořad televize Seznam.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přehled nejdůležitějších událostí ze světa byznysu z pondělí 30. září 2019.

Článek

Pořad Den v ekonomice vysílá televize Seznam každý všední den od 19:10 hodin. Co v něm dnes najdete?

Prodávat cédéčka v kamenné prodejně, i když máte jednu z nejlepších obchodních adres v Česku, není snadné. Společnost Bontonland skončila v dobrovolné likvidaci a do konce roku zavře síť svých poboček včetně někdejší největší prodejny CD v Česku na Václavském náměstí.

Železniční dopravce RegioJet vydělal v prvním pololetí 102 milionů korun před zdaněním, za celý rok očekává přes 200 milionů, tedy dvojnásobek proti loňsku. Firma patřící Radimu Jančurovi začne od prosince jezdit také na státem objednávané rychlíkové lince z Brna do Bohumína a na komerčních spojích do Maďarska a na Ukrajinu.

Společnost CETIN z porfolia PPF Petra Kellnera chce do sedmi let připojit milion českých domácností k internetu optickou přípojkou o rychlosti jeden gigabit za sekundu. V současnosti je připojení dostupné pro zhruba 30 tisíc bytů.

O dost pomalejší, ale přece jen vysokorychlostní internet mohou ode dneška používat cestující v dalším úseku pražského metra – mezi stanicemi Muzeum a Nádraží Holešovice na lince C. Internet je tak dostupný v 16 stanicích a přilehlých tunelech. Do konce března příštího roku se síť rozšíří o dalších 16 stanic na trasách metra A a B.

Byrokratická zátěž pro podnikatele malých a středních firem v Česku se oproti minulému roku lehce snížila, alespoň podle Indexu byrokracie, který už třetím rokem zveřejňuje Liberální Institut. Stále ale čeští podnikatele stráví papírováním poměrně dost času, konkrétně 226 hodin ročně. Do tohoto čísla jsou započítány všechny povinnosti, které musí podnikatelé dělat navíc, například administrativu kolem zaměstnanců, provozu nebo změn v legislativě.

Anonymní český investor, který vlastní nejvzácnější soubor mauricijských známek na světě, dostal nabídku z Německa na prodej nejcennější položky z této kolekce – známky modrého Mauritia. Nabídka překročila 100 milionů korun.

Žaloba obětí aféry Dieselgate se dostala poprvé k soudu i v zemi, kde propukla – tedy v Německu. V městské hale v Braunschweigu začalo projednávání hromadné žaloby 470 tisíc klientů na koncern Volkswagen. Soudní verdikt má zvýšit jejich šance na odškodnění, Volkwagen se hájí, že žádná faktická škoda jeho zákazníkům ale nevznikla.

Největší pivovar světa má za sebou úspěšný vstup na burzu. S akciemi Anheuser-Busch se začalo obchodovat v Hongkongu a během prvního dne obchodování vzrostly o pět procent. IPO společnosti, pod níž patří značky jako Budweiser, Becks nebo Stella Artois, je druhou největší veřejnou nabídkou letošního roku po Uberu a Anheuser-Busch díky ní získal 5 miliard dolarů na úhradu dluhu.

Míra nezaměstnanosti dosáhla v srpnu letošního roku 2,1 procenta a meziročně se snížila o 0,3 procentního bodu, uvedl to v pondělí ráno Český statistický úřad. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 1,7 procenta u žen pak 2,6 procent.

Devět z deseti firem má problém najít bagristu, řidiče nebo prostě někoho, kdo umí obsluhovat stavební stroje. Tohle číslo pochází ze Spojených států, ale přitakali by určitě i šéfové českých stavebních firem. V Kalifornii se už ale rodí řešení: tamní firma ze starých bagrů a buldozerů vyrábí samořiditelné stroje.

Reklama

Související témata:

Doporučované