Hlavní obsah

Nejbohatší muž Francie slíbil pět miliard na obnovu vyhořelého Notre-Dame

Nejbohatší Francouz, třetí muž žebříčku Forbes, pošle na obnovu Notre-Dame v přepočtu pět miliard korun.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Rodina Arnaultových a její koncern LVMH vyrábějící luxusní zboží věnuje na obnovu požárem poničené katedrály Notre-Dame 200 milionů eur (přes pět miliard korun). Informovala o tom agentura AFP.

Článek

Nejbohatší lidé Francie hodlají alespoň zčásti napravit, co napáchal oheň v katedrále Notre-Dame.

Už v pondělí oznámil francouzský miliardář François-Henri Pinault, šéf mezinárodní luxusní skupiny Kering, že na opravu chrámu přispěje 100 miliony eur (2,6 miliardy korun).

Majitel LVMH Bernard Arnault pošle pět miliard korun. Arnault patří podle časopisu Forbes mezi pětici nejbohatších lidí světa. LVMH působí v mnoha sektorech prodeje luxusního zboží a vlastní na 70 značek, včetně módních Fendi, Givenchy a Louis Vuitton, šampaňské Dom Pérignon, šperky a hodinky Bvlgari a Hublot či řetězec parfumérií Sephora.

Finanční dary na opravu jednoho ze symbolů Paříže, který vážně poničil rozsáhlý požár, se začaly shromažďovat ještě v době, kdy oheň zuřil v plné síle. Newyorská nezisková organizace French Heritage Society, která se věnuje ochraně francouzských architektonických a kulturních pokladů, spustila v pondělí internetové stránky s cílem získat peníze na obnovu katedrály.

Na internetových stránkách pro organizování pomoci dobrovolných dárců GoFundMe bylo v pondělí zahájeno více než 50 kampaní na pomoc v souvislosti s požárem katedrály, uvedl mluvčí provozovatele stránek John Coventry.

Reklama

Doporučované