Hlavní obsah

Nejbohatší senátor o lex Babiš: Kdybych byl ministrem, své firmy bych musel prodat

Ivo Valenta a jeho plány s velkou politikou: Do příštích voleb můžeme jít sami, ale jednáme s několika stranami o spolupráci, se Starosty, s ODS i dalšími.Video: Adam Junek

 

Reklama

Svěřenské fondy, nebo převody podnikání na manželku jsou nepřijatelné, říká Ivo Valenta, senátor, jehož miliardové jmění pochází hlavně z hazardního průmyslu.

Článek

Poslanci zneužívají Sněmovnu pro politický boj proti mně, místo aby přijímali zákony pro lidi, a to je nehorázné, napsal Andrej Babiš těsně poté, co dolní komora schválila zákon o střetu zájmů. Norma přezdívaná lex Babiš zakazuje firmám vlastněným ministry, aby se ucházely o veřejné zakázky či pobíraly nenárokové dotace. V budoucnu pak nebudou smět vlastnit média.

Ačkoli politici přiznávají, že zákon je primárně namířen proti kumulování moci šéfem hnutí ANO, nedotkne se jen jeho.

„Já budu ustanovení zákona o střetu zájmů řešit zřejmě za čtyři roky s ohledem na vlastnictví médií. A uvidím, co s tím. V této části mi to mimochodem přijde jako jakési vyvlastnění a byl jsem proti. Nicméně zákon jako celek není špatný. Protože dotace nebo státní zakázky se s vrcholnou politikou neslučují. To by měli všichni uznat a vybrat si. Buď z politiky odejít, nebo své firmy do veřejných zakázek nepouštět,“ míní senátor Ivo Valenta, který spoluvlastní například Parlamentní listy.

Uherskohradišťský politik je nekorunovaným králem českého hazardního byznysu. Na toto podnikání se zákon nevztahuje. „Kdybych byl ovšem hypoteticky ministrem, buď bych odešel z politiky, nebo bych to prodal. Nějaké přepisování na manželku, bratra nebo předávání správy nějakému fondu mi připadá podivné. Jsem pro definitivní řešení, ne pro obcházení,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam miliardář s monackým pasem.

Andrej Babiš před časem uvedl, že si není jist, zda by dal přednost politice, nebo svým firmám. „Politika je strašný hnus. Radši bych se vrátil k podnikání, ale pokud mám podporu některých občanů, tak to nechci vzdát," řekl.

Sám v minulosti zmiňoval, že „bude nucen převést své podnikání do fondů“, aby naplnil literu zákona a neměl na řízení svých firem vliv. Zmiňoval přitom příklad „svého“ fondu Hartenberg. Jak tento týden ale zjistil Seznam ve spolupráci s Neovlivni.cz, Hartenberg není fondem dle zákona o investičních společnostech. Je dceřinou společností koncernu Synbiol vlastněného Babišem.

Video: Adam Junek

Babiš přitom zvažuje, že schválenou normu, která postihne jeho firmy hned příští rok, napadne u Ústavního soudu.

„Pro tak velké firmy jako já vlastním, je to problém. Vznikají nám škody, považuji to za skandální," uvedl majitel skupiny Agrofert. O svém dalším postupu nechtěl spekulovat. „Pokud mi to právníci doporučí, budu bojovat proti zákonu u Ústavního soudu," řekl.

Pokud by to neudělal sám Babiš, podniknou tento krok poslanci ANO. Hned v den schválení lex Babiš hovořili o tom, že předpokládají, že se kvůli předpisu obrátí na Ústavní soud.

Reklama

Doporučované