Hlavní obsah

Nejbohatší ženy světa a jak přispívají obětem pandemie

Ilustrační fotografie.

Reklama

Poslední žebříček World’s Billionaire časopisu Forbes, který mapuje světové dolarové miliardáře, ukázal, že předním příčkám stále dominují muži. Do první desítky se ale dostala i žena. Alici Waltonové patří devátá příčka.

Článek

Ze všech 2095 lidí, jejichž jmění v polovině března přesahovalo jednu miliardu dolarů, bylo 234 žen. Oproti loňsku je celkový seznam o 58 jmen chudší, z toho deset ubylo mezi ženami. Co se ovšem týká objemu jejich bohatství, jdou proti hromadnému trendu.

V součtu měly v úvodu tohoto měsíce všechny osoby v žebříčku „po kapsách“ o 700 miliard dolarů méně než loni, tedy celkem osm bilionů dolarů. Magazín Forbes před zveřejněním statistiky tento týden mapoval jejich majetek k 18. březnu.

Miliardáři chudnou, ženy bohatnou

Samotné ženy si ale i navzdory nedávné a stále trvající ekonomické nestabilitě dokázaly udržet bilanci svého bohatství meziročně v plusu: movitější byly dohromady o 29,4 miliardy. Jejich kapitál se zastavil na konečné částce 927,4 miliardy dolarů.

Pro úplnost údajů je třeba dodat, že sedm dolarových „miliardářek“ sdílí jmění se svými rodinami, tedy i manželem, dětmi nebo sourozenci. Oproti loňsku jich je však o dvě méně.

Polovina z deseti vůbec nejbohatších žen je ze Spojených států a jejich společnosti jsou jedněmi z největších přispěvatelů k pomoci, kterou se země snaží poskytnout lidem postiženým koronavirem, dodává časopis Forbes. Dvě podnikatelky se dostaly do první pětice zároveň s tím, že letos debutují i v celém žebříčku: Julia Kochová a McKenzie Bezosová.

Foto: Walton Family Foundation

Alice Waltonová.

1. Alice Waltonová (USA)

Je ze tří stále žijících děti Sama Waltona, zakladatele amerického obchodního řetězce Walmart. Ve společnosti nemá žádnou roli, nicméně je členkou rodinné nadace Walton Family Foundation. Její jmění od loňského roku vzrostlo o 23 procent na 54,4 miliardy dolarů, čímž sesadila z prvního místa spolumajitelku francouzské kosmetické značky L'Oréal Francoise Bettencourt Meyersovou.

Walmart a Walton Family Foundation darovaly 25 milionů dolarů na podporu organizací, které s nákazou covid-19 v USA bojují v prvních liniích.

Foto: L'Oréal

Francoise Bettencourt Meyersová.

2. Francoise Bettencourt Meyersová a rodina (Francie)

Pravnučka Eugène Schuellerové, zakladatelky společnosti L'Oréal, je jednou z těch, které svůj majetek sdílí. Společné jmění francouzské rodiny nákaza už postihla. Od loňského roku se propadlo o 400 milionů na 48,9 miliardy dolarů, o což se přičinil akciový pokles firmy o 12 procent v úvodu března.

Přesto L’Oréal' na domácí půdě vyrábí dezinfekci a divize firmy v prudce zasažených Spojených státech darovala přes jeden a čtvrt milionu dolarů neziskovým organizacím starajícím se o Američany v chudobě, a to v hygienických a zdravotních pomůckách. K nim uvolnila i respirátory třídy FFP2, užívané v jejích zařízeních, nemocnicím.

Foto: Forbes

Julia Kochová.

3. Julia Kochová a rodina (USA)

Ona a tři její děti zdědily podíl 42 procent v americkém konglomerátu energetických společností Koch Industries poté, co její manžel David loni v srpnu zemřel. O příspěvcích rodiny podnikající hlavně s těžbou ropy a petrochemií nejsou žádné záznamy. Její majetek v půlce března činil 38,2 miliardy dolarů.

Foto: Forbes

MacKenzie a Jeff, tehdy ještě manželé Bezosovi.

4. MacKenzie Bezosová (USA)

Získala 25 procent akcií svého manžela Jeffa Bezose v jeho firmě Amazon při loňském rozvodovém vyrovnání. V květnu se nicméně jako mnoho dalších známých osobností podepsala pod aktivitu Giving Pledge, se kterou už před téměř deseti lety přišli Warren Buffett a Bill Gates, a darovala tak nejméně polovinu svého majetku na charitu. I přesto její kapitál k minulému měsíci zůstal na 36 miliardách.

Její exmanžel teď daruje 100 milionů dolarů více než 200 potravinovým bankám v USA, které pomáhají s obživou lidem zasaženým pandemií.

Foto: Forbes

Jacqueline Marsová

5. Jacqueline Marsová (USA)

Ona a její bratr John zdědili každý třetinu společnosti světově proslulé díky sladkostem značky Mars, M&M či Milky Way. Čtyři její neteře pak dostaly zbývající část firmy, která ovšem vyrábí i zvířecí krmivo a podniká ve veterinářství. Pro podnik pracovala téměř 20 let a do roku 2016 byla i v jeho představenstvu. Nyní ve své porci akcií získala 35 miliard dolarů.

Společnost Mars přislíbila 20 milionů dolarů v hotovosti na podporu lidí a zvířat postižených pandemií, včetně daru jednoho milionu ochranářské organizaci Humane Society International (IHS).

Reklama

Doporučované