Hlavní obsah

Nejcennější artefakt možná přežil. Vědci pátrají po vzácné lebce z brazilského muzea

Při požáru bylo zřejmě zničeno až 90 procent z největší latinskoamerické sbírky artefaktů.Video: AP

 

Reklama

Ve stále doutnajícím Národním muzeu v Rio de Janeiru nalezli hasiči fragmenty kostí z muzejních sbírek. Panuje tak naděje, že známá lebka, považovaná za jeden z nejcennějších artefaktů muzea, mohla obrovský požár přežít.

Článek

Vědci stále doufají, že se podaří najít cenné artefakty v popelu a troskách brazilského Národního muzea, které v neděli zničil požár. Naději v nich vzbudila zpráva hasičů, podle nichž se podařilo najít fragmenty kostí ze sbírky. Informovala o tom dnes agentura AP.

„Byly nalezeny nějaké kosti, ale ještě nevíme, jestli mezi nimi byla i lebka Luzie, čekáme na potvrzení. Nalezli ji poblíž místa, kde bývala vystavená. Experti budou nálezy analyzovat, aby získali správné informace. Teď si nemůžeme být jistí,“ oznámila zástupkyně ředitele muzea Cristiana Serejová.

Oficiální činitelé už uvedli, že při požáru bylo zřejmě zničeno až 90 procent z největší latinskoamerické sbírky artefaktů. Letecké záběry hlavní budovy ukazují jen hromady trosek a popela tam, kde se propadla střecha.

Část sbírky zachránil profesor zoologie Paulo Buckop, který společně s několika dalšími lidmi opakovaně vběhl do hořící budovy, aby vytáhl exponáty ze sbírky mlžů a mořských druhů, než to začalo být příliš nebezpečné. Buckop uvedl, že se snažili po tmě najít nejcennější a nenahraditelné části sbírky, ale zachránili jen „mizivou část zničeného dědictví“.

Některé exponáty byly v jiných částech muzea - ovšem ani ty nejsou v bezpečí. Poté, co vypadla kvůli požáru elektřina, například začaly hnít exponáty uchovávané ve zmrzlé podobě.

Kdo je Luzia?

Lebka Luzie, černošky, která žila na území dnešní Brazílie před téměř 12 tisíci lety, patřila mezi zhruba 20 milionů muzejních předmětů. Její fosilní pozůstatky byly nalezeny v roce 1975 a představovaly jeden z nejvýznamnějších archeologických objevů na americkém kontinentu.

Tajemství odhalená během jejich zkoumání způsobila zvrat ve všech teoriích, které existovaly kolem prvních obyvatel kontinentu. Nález smetl názor, že černoši přišli do Ameriky v 16. století v podpalubí otrokářských lodí, a dokázal, že ve skutečnosti tam byli o mnoho staletí dříve.

Reklama

Doporučované