Hlavní obsah

Půl druhé miliardy korun za pár náušnic, v Ženevě se vydražily vzácné drahokamy

V ženevské aukční síni se vydražily náušnice za 58 milionů dolarů.

 

Reklama

Částka, za kterou se náušnice vydražily, odpovídá jejich cenovým odhadům.

Článek

V ženevské aukční síni Sotheby's se v úterý vydražily nejcennější náušnice v historii všech aukcí. Ačkoli náušnice tvoří pár, dražila se každá zvlášť. Hodnotné diamanty ale zůstanou pohromadě - za v přepočtu více než 1,4 miliardy korun je získal stejný majitel.

Podle předsedy aukční síně Sotheby’s Davida Bennetta se jedná o nejpozoruhodnější pár náušnic, jaký se kdy v aukci objevil. „Rozhodně jsou to ty nejcennější náušnice. Jejich cena se dohromady odhaduje na padesát až sedmdesát milionů dolarů,” dodal Bennet. Jeho odhad se tak potvrdil - oficiální konečná cena je 58 milionů dolarů.

Dva velké drahokamy ve tvaru hrušky se dražily zvlášť, protože někdo podle Benneta mohl mít zájem jen o jednu náušnici, ale zároveň to nikomu nebránilo koupit si obě, aby je měl jako pár.

Jedna z náušnic, která nese název Apollo, je jasně modrý bezchybný diamant o váze 14,5 karátu. Bennet uvedl, že větší diamant této kategorie se nikdy v aukci nenabízel. Druhá náušnice - Artemis - je 16karátový intenzivně růžový diamant.

Vzácné kameny dostaly jméno podle řeckých bohů. „Apollo a Artemis byli jedni z nejdůležitějších bohů antického Řecka. A jak víte, diamanty byly původně považovány či označovány za božské slzy. Takže díky tvaru náušnic, jejich barvě - jeden je modrý a druhý růžový - a protože Apollo a Artemis byli sourozenci, myslím, že jsou to pro ně perfektní jména,” vysvětlil Bennet.

Reklama

Související témata:

Doporučované