Hlavní obsah

Nejde jen o nového svědka. Co mluví proti Babišovi v kauze Čapí hnízdo

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

V kauze Čapí hnízdo získali vyšetřovatelé nejen nové dokumenty, ale také svědky, kteří mluví v neprospěch premiéra Andreje Babiše.

Článek

Za necelých šest týdnů by měl státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi vypršet čas pro důležité rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo. Případu, v němž čelí obvinění premiér Andrej Babiš a s ním i bývalá manažerka Agrofertu Jana Mayerová (Nagyová).

Před necelými dvěma roky Šaroch jejich stíhání zastavil, avšak zásah tehdejšího nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana případ ještě zvrátil. Rolí Babiše a Mayerové se museli vyšetřovatelé zabývat znovu. Letos na konci května pak policie oba navrhla opět obžalovat.

Během nové fáze vyšetřování přibyly ve spise nejen nové dokumenty, ale i další svědectví. Část z nich mluví v Babišův neprospěch. Poslední z nich přitom publikovaly Seznam Zprávy v těchto dnech.

Bývalý manažer a člen širšího vedení Farmy Čapí hnízdo oznámil žalobcům, že u výslechů v letech 2017 a 2018 neřekl českým vyšetřovatelům ani detektivům evropského vyšetřovacího úřadu OLAF úplnou pravdu a že je nyní připraven své výpovědi doplnit.

A v této souvislosti se zmíněný manažer před několika dny již obrátil také na šéfa žalobců v Praze Martina Erazíma.

V případu podezření dotačního podvodu na Čapím hnízdě tento muž například popsal bezprostřední vliv Andreje Babiše na řízení projektu.

„Třeba když mne přijímali do Čapího hnízda, přijímal mne někdo, ale podmínky smlouvy jsme řešili přímo s Andrejem Babišem,“ uvedl svědek pro Seznam Zprávy s tím, že právě druhou část o působení Babiše původně vyšetřovatelům neřekl.

Nejde však o jediné svědectví, které může premiérovi přitížit. Před dvěma roky – když obvinění Babiše zastavil – uvedl městský žalobce třeba to, že se případ zlomil poté, co byli vyslechnuti někteří svědci.

Sám Šaroch tehdy zmiňoval výpověď bankéřů z HSBC, jejichž banka před několika roky poskytla úvěr ve výši 350 milionů korun na financování luxusního komplexu na Benešovsku.

Šaroch uváděl, že těmito výslechy byla v podstatě vyloučena pravdivost záznamů, že by Farma Čapí hnízdo byla dceřinou společností Agrofertu, jehož byl Babiš v inkriminovaných letech majitelem (nyní je koncern kvůli Babišovu angažmá v politice a zákonu o střetu zájmů uložen ve svěřenském fondu).

Jenže tito bankéři vypovídali znovu. A podle informací, které publikoval server Neovlivní.cz, potvrdili obsah původních dokumentů. A výslovně uvedli, že Babišovi spolupracovníci jim vybudování farmy Čapí hnízdo prezentovali jako jeho vlastní projekt. Podle Neovlivní.cz také vypověděli, že úvěr farma u banky HSBC dostala jen proto, že šlo o jejího velkého klienta Andreje Babiše.

Propojení Babiše a holdingu Agrofert s farmou Čapí hnízdo je důležitý. Zabýval se jím vedle Jaroslava Šarocha i Pavel Zeman, když zrušil rozhodnutí o zastavení trestního stíhání.

„Je evidentní, že bez vzájemného propojení a úzké koordinace jednání mezi společností Farma Čapí hnízdo a společností Agrofert by dotační projekt vůbec nemohl být úspěšně realizován,“ uvedl mimo jiné Zeman ve zmíněném rozhodnutí.

Podle obou žalobců – Šarocha a Zemana – tomu propojení nasvědčuje například nejen koupě pozemků. Na ně byly poskytnuty půjčky od společnosti Agrofert a následně byly tomuto holdingu prodány.

Ale dokládá to také podle Zemana i objednaná reklama v řádu desítek milionů korun, která mohla v rámci skupiny Agrofert směřovat k tomu, aby zajistila finanční prostředky k provozu Farmy Čapí hnízdo a zajistila její chod.

Šaroch se pak pozastavil také nad tím, jak docházelo k převodu akcií.

„Jako účelové se jeví tvrzení obviněného Babiše, že koupil akcie společnosti svým dětem, které chtěly zkusit podnikat. Stěží si lze představit, že by chtěl umožnit podnikání svým dětem ve společnosti, která se ještě před zahájením skutečné podnikatelské činnosti zadluží v řádech sta milionů korun, přičemž se předpokládá, že tuto činnost bude vykonávat až po výstavbě Čapího hnízda,“ uvedl Šaroch.

Podle žalobce byl navíc v době nákupu akcií syn premiéra Andrej Babiš mladší v USA. Tam se připravoval na dráhu pilota. A ani po návratu se ve společnosti Farma Čapí hnízdo neangažoval. Dcera Babiše byla těhotná a lze podle Šarocha stěží předpokládat, že by se v následující době intenzivně věnovala podnikání.

Účelový byl podle žalobce Šarocha i další prodej akcií. Šedesát procent akcií v té době získal Martin Herodes. Šaroch píše, že Herodes ale nemohl být právně považován za příbuzného Babiše nebo za osobu jemu blízkou, byť se jednalo o bratra Moniky Babišové, v té době partnerky Babiše.

Je také známo, že udělení dotace Farmě Čapí hnízdo vyšetřoval i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Vyšetřování skončilo v prosinci 2017 s tím, že byl spáchán podvod, v žádosti o udělení dotace byly uvedeny nepravdivé údaje, byly porušeny právní předpisy a dotace neměla být Farmě Čapí hnízdo vůbec udělena.

OLAF také vyzval české úřady, aby dotaci po firmě z holdingu vymáhaly zpět.

Firma Imoba z koncernu Agrofert po odhalení dotačního podvodu ze strany OLAF vrátila na základě výzvy úředníků celou dotaci ve výši 49 960 256 korun. Imoba ale nechala do dokumentu o vrácení peněz nestandardně včlenit větu, že vrácení peněz podle ní neznamená, že by porušila podmínky dotace.

Reklama

Doporučované