Hlavní obsah

Nejdéle sloužící japonský premiér Šinzó Abe odstoupí kvůli zdraví

Foto: Profimedia.cz

Šinzó Abe.

Reklama

Šinzó Abe, který byl premiérem Japonska nepřetržitě od roku 2012, se chystá oznámit odchod z funkce. Dle médií 65letý Abe nechce vládu přivést do problémů kvůli svému zhoršujícímu se zdravotnímu stavu.

Článek

Japonský premiér Šinzó Abe se rozhodl odstoupit ze zdravotních důvodů. Informovala o tom agentura Kjódó s odvoláním na zdroje z vládní Liberálně-demokratické strany (LDP). Agentura dále uvedla, že Abe svůj záměr oznámí na schůzi strany LDP v osm hodin ráno našeho času.

Zprávu přinesla mimo jiné i televize NHK, podle níž 65letý Abe nechce vládu přivést do problémů kvůli svému zhoršujícímu se zdravotnímu stavu. Dlouholetý japonský premiér se léta potýká s ulcerózní kolitidou, což je chronické onemocnění střevní sliznice.

Dva nedávné pobyty japonského premiéra v nemocnici za jeden týden vyvolaly otázku, zda Abe zvládne svůj post vykonávat až do konce funkčního období, tedy do září 2021.

Japonským premiérem je Abe nepřetržitě od roku 2012, poprvé jím byl zvolen již v roce 2006. Tehdy se stal nejmladším předsedou japonské vlády od dob druhé světové války a zároveň prvním, který se narodil až po válce. Jeho první premiérské období skončilo rezignací o rok později. V pondělí se Abe stal nejdéle sloužícím japonským premiérem.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se po zprávách médií o Abeho rezignaci propadl o dvě procenta.

Reklama

Související témata:

Doporučované