Hlavní obsah

Nejdelší železniční most v Česku se opravuje. Podívejte se, v jakém stavu je Negrelliho viadukt

Začaly opravy Negrelliho viaduktu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dělníci už dva měsíce opravují důležitou dopravní stavbu v Praze - Negrelliho viadukt. Jde o druhý nejstarší železniční most v Česku. Teď je ale na dva roky uzavřený. Reportér Seznam Zpráv Jaroslav Gavenda mapuje, jak vypadá jeho náročná rekonstrukce.

Článek

Oprava Negrelliho viaduktu zvýší kapacitu trati, nejvyšší povolená rychlost vlaků se tu zvýší ze současných 40 na 60 kilometrů v hodině. Vzroste rovněž počet vlaků, které přes most za hodinu projedou.

Rozsáhlá rekonstrukce mostu z poloviny 19. století vyjde na více než miliardu korun.

Oprava viaduktu je součástí plánované modernizace trati na Kladno s odbočkou na pražské letiště, která bývá označována jako rychlodráha.

Součástí oprav bude kromě výměny železničního svršku a spodku rozebrání dvou mostních oblouků na Štvanici, které poškodily povodně v roce 2002 a jejichž stav označují odborníci za havarijní.

Negrelliho viadukt je prvním pražským železničním mostem přes Vltavu a druhým nejstarším stojícím mostem v Praze. Spojuje Masarykovo nádraží přes ostrov Štvanici s Bubny. Stavba dlouhá 1100 metrů, která byla uvedena do provozu na začátku června 1850, je památkově chráněná.

Reklama

Doporučované