Hlavní obsah

Nejdražší a nejsložitější vozítko. Za kolik NASA už popáté dobývá Mars?

Podívejte se, za jakou cenu a s jakým cílem NASA už popáté dobývá Mars.Video: Jan Marek, NASA

 

Reklama

Dobýt Mars se už jen za poslední týden vydali Arabové i Číňané. Obě vesmírné mocnosti se však se svými sondami zatím zastavily na orbitě. Dnes večer má ale přímo na povrchu přistát dosud největší a nejdražší rover NASA.

Článek

Složité přistání šestikolového vozítka připravili inženýři do posledního detailu. Cílová destinace je kráter Jezero, kde podle nich před 3,5 miliardy lety mohla být voda a život. Vozítko Perseverance (česky Vytrvalost) ale nejdřív čeká oheň a žár.

Sedm minut hrůzy za téměř dva roky zkoumání

Tepelný štít ochranného pouzdra se při sestupu rozpálí až na 1300 stupňů Celsia. Z rychlosti 20 000 kilometrů za hodinu pak zbrzdí na 1600 kilometrů, rozevře padák, oddělí štít, zažehne osm sestupných motorů, následně se zbaví i padáku a až 20 metrů nad povrchem spustí na lanech rover, přičemž nosná kapsule poté odletí do bezpečné vzdálenosti, aby mohla ztroskotat. Média popisují manévr jako sedm minut hrůzy. Mise tohoto druhu jsou úspěšné jen ze 40 procent.

Rover Perseverance má na rudé planetě vydržet jeden marsovský rok, tedy 687 pozemských dnů. A plnit čtyři vědecké cíle. Zaprvé identifikovat prostředí podporující život mikroorganismů, jako jsou třeba horniny. Zadruhé v nich hledat stopy jeho dřívější existence. Zatřetí vyvrtávat a ukládat vzorky pro misi dalšího, sběrného vozítka, a začtvrté připravit budoucí výpravu lidí na Mars.

Dražší o čtyři miliardy oproti poslednímu roveru

Kvůli testování potřebné techniky pro lidskou posádku - třeba i pro výrobu kyslíku z atmosféry Marsu a hledání podzemní vody, je také Perseverance dosud největším, nejsofistikovanějším a nejdražším roverem NASA - v přepočtu vychází náklady na jeho vývoj, výrobu, let a provoz na více než 57 miliard korun, čímž je o čtyři miliardy dražší než jeho předchůdce Curiosity, který rovněž s pohonem čerpajícím energii ze záření radionuklidu plutonia na planetě stále operuje.

Foto: Jan Marek

Všechny rovery (pouze vozítka) NASA na Marsu.

Mise vozítka Perseverance má zlepšit i techniky přistávání a získávání dat o počasí. Nese třeba rentgenový a ultrafialový spektrometr nebo hloubkový radar. Novinkou je ale i malý průzkumný vrtulník Ingenuity, tedy Důvtip, vůbec první řiditelný létající přístroj v mimozemské atmosféře.

„Na palubě“ jsou díky marketingu i tisíce Čechů

Mise se účastní také skoro 25 tisíc Čechů, kteří mezi bezmála 11 miliony zájemců stihli využít marketingové příležitosti od NASA nechat na Mars poslat své jméno vypálené na jednom ze tří čipů nového marsovského vozítka.

Ty jsou na chráněné desce v zadní části roveru, kde na ně lze natočit i kamery, kterých má Perseverance pro dokumentaci celkem 23, tedy víc než kterákoliv jiná vesmírná mise.

Reklama

Doporučované