Hlavní obsah

Nejdražší auto na světě. Za kolik si majitel koupil unikátní supersport?

Nejdražší auto na světě bude mít tento týden svůj severoamerický debut na světové premiéře luxusních automobilů.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Nejdražší auto na světě bude mít tento týden svůj severoamerický debut na přehlídce luxusních automobilů Pebble Beach Concours D’Elegance, která začala v úterý v kalifornském Monterey.

Článek

Vůz byl poprvé viděn na Mezinárodním autosalonu v Ženevě. Tam mělo ale Bugatti La Voiture Noire jeden nedostatek. Vozidlo bylo zatím nepojízdné.

La Voiture Noire je unikát postavený na platformě současného modelu Chiron a vzdává hold legendárnímu a cennému Bugatti Type 57 SC Atlantic. Jeho hodnota byla stanovena na 18,7 milionu dolarů. To je v přepočtu více než 430 milionů korun.

Vůz byl vytvořen na oslavu 100. výročí značky Bugatti. Modernizovaný a přeformulovaný jednorázový supersport byl prodán dříve, než bylo jedinečné vozidlo vůbec vyrobeno. Identita majitele nejdražšího auta na světě je ale zatím neznámá. Tajemný boháč si kvůli výrobě a výstavám musí zatím na řízení ještě počkat.

Bugatti vyrábí pro své mimořádně bohaté klienty více než 100 let jednoúčelová a zakázková auta.

Mezi potencionální majitele nejdražšího vozu na světě se řadí například fotbalová hvězda Cristiano Ronaldo nebo Ferdinand Piech, bývalý předseda koncernu Volkswagen, který společnost Bugatti vlastní.

Tmavě černý lesklý vůz má karbonové vlákno, takže je extrémně lehký. Z nuly na sto zvládne zrychlit za 2,5 sekundy a jeho maximální rychlost přesahuje 420 kilometrů za hodinu. Čtyřkolový unikát je poháněný osmilitrovým motorem W16 z Chironu, který dosáhne maximálního výkonu 1500 koní a nejvyššího točivého momentu 1600 newtonmetrů.

Reklama

Související témata:

Doporučované