Hlavní obsah

Nejdražší byt a nejdražší dům v Česku. Připravte si stovky milionů

Foto: Svoboda & Williams

Nejdražší byt na tuzemském trhu byste našli v činžovním domě v Praze 5.

Reklama

Ceny nejluxusnějších nemovitostí klesají, ale stejně musíte být připraveni za top kvalitu a lokalitu zaplatit 270, resp. 300 milionů.

Článek

Proti loňskému roku třípatrový penthouse poblíž břehu Vltavy zlevnil o padesát milionů. Byt zabírající tři vrchní patra činžáku v Praze 5 je přesto stále s přehledem nejdražším bytem v Česku, který je teď k mání. Prodává ho realitní kancelář Svoboda & Williams a v žebříčku časopisu Forbes nejdražších nemovitostí za rok 2020 se vyšplhal ve své kategorii až na úplný vrchol.

Mezi domy je nejdražším kouskem za zhruba 300 milionů výstavní vila v Bubenči uprostřed vinic – a opět samozřejmě nad Prahou.

Obytná plocha nejdražšího bytu činí 1400 metrů čtverečních. K dispozici je osm balkonů a teras, stejný počet parkovacích míst v garáži. K bytu patří rozlehlý suterén, kde na nového majitele čeká vinný sklípek na 1000 lahví, wellness s vyhřívaným bazénem s protiproudem, saunou a posilovnou i „party room“.

+1

Úhrnem byste za první dvacítku nejexkluzivnějších bytů a domů v Česku zaplatili přes tři miliardy korun.

A nejde jen o Prahu. Do žebříčku se dostaly pompézní lázeňské vily v Karlových Varech, nové sídlo ve Špindlerově Mlýně nebo barokní zámek se čtrnáctihektarovým parkem a třicítkou obytných místností vybavených historickým nábytkem. „Zájem o historické objekty roste. Mnoho klientů přehodnocuje své byznysové i osobní směřování a zámky si pořizuje jako součást nového životního konceptu,“ cituje Forbes Lucii Soukupovou, majitelku kanceláře Chateau.cz. Největší zájem je prý o sídla pro privátní bydlení stranou civilizace.

V uplynulém roce se také enormně zvýšila poptávka po rekreačních nemovitostech, což nastřelilo ceny těch atraktivních. „Pod rukama nám mizely jak jednotky v rámci větších rezidenčních celků, především v horských oblastech, tak i chalupy v jižních Čechách,“ uvedl šéf Svoboda & Williams Prokop Svoboda. „Některým klientům nemovitost posloužila jako ‚úkryt‘ před pandemií, ale mnozí při koupi zohledňovali její investiční potenciál.“

Nejdražší nemovitosti se nezřídka prodávají i několik let a letos jsou na trhu patrné cenové výkyvy – ceny u některých z nich šly dolů i v řádu desítek milionů korun, jiné naopak zdražily kvůli oslabující koruně, protože jejich cenovka je v eurech.

Reklama

Doporučované