Hlavní obsah

Nejdražší potravina světa už i na českém stole. Lidé stále častěji vaří z lanýžů

Jak se hledá nejdražší potravina světa. A proč se v Česku lanýže nesbírají?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejdražší potravina světa, která jídu dodává originální silné aroma a tím i skvělou chuť. Lanýže rostou zhruba třicet centimetrů pod zemí, hledají je speciálně vycvičení psi nebo prasata.

Článek

„V Česku se také dají najít některé druhy lanýžů, ale u nás jsou chráněny zákonem, takže se tu nesbírají,“ říká hledač lanýžů Petr Synek. Lanýže jezdí sbírat do Francie, Itálie, Slovinska a Istrie.

Jeden z největších a nejdražších druhů narůstá až do váhy jeden a půl kilogramu.

Za jeden kilogram zaplatíte od 20 tisíc do 60 tisíc korun. Ještě o trochu dražší je lanýž bílý piemontský. Jeho cena se může vyšplhat až na 200 tisíc korun za kilo. Naopak nejlevnější je asi lanýž letní – černý. Kilogram stojí od 5 do 12 tisíc korun.

„Extrémní cena je způsobena obrovským převisem poptávky nad nabídkou. Nyní je sedmkrát vyšší poptávka než nabídka, to tu cenu vyšroubuje takto vysoko,“ vysvětluje Petr Synek.

Za lanýžovou velmoc se dá v Evropě označit třeba Francie nebo Itálie. A právě na Apeninském poloostrově našli hledači ty největší a nejdražší lanýže.

Velké štěstí měli v roce 2007. Tehdy našli lanýž, který vážil půldruhého kilogramu. Na aukci se ho podařilo vydražit za 330 tisíc dolarů, což představuje téměř 8,5 milionu korun. O něco větší lanýž našli italští hledači před pěti lety. Vážil téměř dva kilogramy. Při dražbě ale takové štěstí neměli. Na aukci v New Yorku se o něj přihlásil jen jeden zájemce, který za houbu zaplatil v přepočtu necelých 1,5 milionu korun.

Rozhovor s Petrem Synkem najdete ve videu umístěném nahoře v textu. Byl součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované