Hlavní obsah

Nejdražší přestup mezi českými kluby. 40 milionů za Matouška zajistí Příbrami klid

Jan Matoušek už patří Slavii. Podzim ale odehraje ještě v Příbrami.Video: David Janeczek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Fotbalová Příbram prodala dvacetiletého Jana Matouška do Slavie za částku okolo 40 milionů korun, čímž si zajistila z pohledu financí klidnou probíhající sezonu.

Článek

Ředitel příbramského klubu Jan Starka, syn dlouholetého šéfa klubu Jaroslava Starky, přesnou cenu za Jana Matouška neprozradil. „Těžko říct, na jak dlouho nám zajistí odchod Jana Matouška finančně chod klubu, ale reálně mohu říct, že máme probíhající sezonu pokrytou,“ vysvětlil Starka mladší.

Česká média přispěchala s cenovkou Matouška okolo 40 milionů korun. Ostatně německý web Transfermarkt, který se zaměřuje na přestupy a ceny hráčů, uvedl, že dvacetiletý ofenzivní fotbalista stál Slavii 1,55 milionu eur (39,62 milionu korun).

A samotný nejdražší přestup na trase mezi dvěma českými kluby v historii dohodl šéf sešívaných Jaroslav Tvrdík po zápase 3. předkola Ligy mistrů mezi Slavií a Dynamem Kyjev u klobásy.

V Příbrami se navíc nemusí strachovat o to, že přijdou o svého nejlepšího hráče minulé sezony, protože minimálně do konce podzimu zůstane dvacetiletý fotbalista v kádru trenéra Josefa Csaplára v Příbrami.

Matoušek podepsal ve Slavii čtyřletou smlouvu. „Určitě bych chtěl se Slavií vyhrát titul. Působit tady delší dobu a pak třeba zkusit zahraniční angažmá,“ řekl Matoušek pro web Slavie.

Před dvěma roky přestoupil Patrik Schick ve dvaceti letech z české ligy do zahraničí. Sparta tehdy dostala od Sampdorie Janov částku přesahující 100 milionů korun.

„Napadlo nás, že bychom s odchodem Honzy Matouška počkali až po sezoně, ale na druhou stranu jsme malý klub, který řeší finance každý měsíc, takže si takový luxus a možná i risk dovolit nemůžeme,“ vysvětlil Starka, proč se v Příbrami rozhodli prodat svůj klenot hned na začátku sezony.

Jan Matoušek patří do kádru reprezentační jednadvacítky a v lize byl vyhlášen nejlepším hráčem měsíce července. „Honza je velmi talentovaný a mladý hráč, ale těžko říct, zda je to největší talent, jaký jsme v Příbrami měli, protože Příbramí prošli hráči jako Tonda Barák, Václav Černý nebo Dominik Mašek,“ připomenul Jan Starka, že ve skromném středočeském klubu vyrostlo v poslední době hned několik hráčů pro českou reprezentaci.

V Příbrami se v posledních letech zaměřili na mládež, ze které pravidelně vyrůstají ligoví i reprezentační fotbalisté. „Za naši skvělou mládež má velké zásluhy historicky Antonín Barák starší a Václav Černý starší. Hodně vděčíme i Petru Janotovi, Danielu Huňovi nebo Tomáši Zápotočnému, který teď začal pracovat u mládeže,“ vysvětluje Starka mladší.

Reklama

Související témata:

Doporučované