Hlavní obsah

Nejdražší šperk od ústeckého klenotníka stál pět milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Klenotník Marek Rufert vyrábí v Ústí nad Labem šperky, které nosí známé osobnosti, lékaři i podnikatelé. Jeho klienti jsou z České republiky, ale i z Německa, Rakouska nebo USA.

Článek

Šperky vyrábí z přírodních drahých kamenů a drahých kovů. Nejdražší šperk, který vyrobil, stál pět milionů korun. Mimo jiné vyrábí již několik let klenoty pro výherkyně soutěží krásy.

K umění a tvoření měl Rufert blízko už jako dítě. Na základní škole začal navštěvovat lidovou školu umění v Ústí nad Labem a nakonec nastoupil na takzvanou šperkárnu v Turnově. „Nebylo to řemeslo, které by se dědilo z generace na generaci. Začal jsem s tím v rodině já, můj otec byl totiž lékař a maminka univerzitní profesorka,“ uvedl Rufert, jenž se výrobě šperků věnuje už 31 let. Živnost si založil hned po maturitě v roce 1990, tedy po sametové revoluci, kdy bylo podnikání opět povoleno.

Na jednom šperku Rufert pracuje i několik týdnů. Proces začíná s tužkou v ruce a papírem na stole, řekl. Důležitá je podle něj i komunikace s klientem, od kterého se dozví, jakou má představu, vkus i styl oblékání. Šperky musí ladit i s konkrétní událostí. Na svatbu jsou většinou elegantnější a jednodušší, na akci jako Prague Fashion Week naopak extravagantnější.

Na další schůzce představí klenotník klientovi návrhy a po schválení jednoho z nich může začít s realizací. „Používám techniku takzvanou montáž, to znamená, že nějaký kus drátu nebo plechu vyřezávám, ohýbám a piluju do požadovaného tvaru, letuju k sobě a ve finále pak do obruby fasuju drahý kámen a nakonec se šperk vyleští,“ popsal proces výroby šperkař. Ještě před předáním hotového výrobku klientovi musí klenotník zajít na puncovní úřad.

Momentálně se Rufert chystá na zakázku pro známého českého spisovatele, který si přeje náramek ve tvaru hada osázeného drahými kameny, doplněného o klientův suvenýr z cest a symbol božího oka. „Had by měl symbolizovat uroboros, to znamená, že požírá nebo se chytá za vlastní ocas,“ doplnil Rufert. Jde podle něj o výzvu, šperk nesmí být kýč.

Mezi Rufertovými zákazníky jsou zejména české lékařky, které si šperky od něj berou na různé kongresy. „Tam se nějaká kolegyně zeptá, odkud jsou, tak vzniká další klient,“ řekl Rufert. S některými zákazníky ze zahraničí komunikuje prostřednictvím e-mailů, pak jim hotové klenoty posílá, někteří si pro ně i dojedou.

Nejdražším šperkem byl náhrdelník za pět milionů korun. „V náhrdelníku byl zavěšený nepravidelně broušený diamant o hmotnosti asi 16 karátů, měl krásnou šampaňskou barvu a byl volně zavěšený v jemné klícce z bílého zlata, která byla matovaná a opískovaná, aby diamant krásně vynikl,“ dodal Rufert.

Reklama

Související témata:

Doporučované