Hlavní obsah

Nejdražší vejce v dějinách. Běžní lidé si je nekoupí, Londýn jich má patnáct

Podívejte se na nejdražší vejce v dějinách. Jsou jen pro miliardáře.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Srdce Anglie se pyšní šperkařským unikátem. Tamní Viktoriino a Albertovo muzeum bude vystavovat nejvíc Fabergého císařských vajec, co kdy naráz někdo shromáždil. Kousky za stamiliony korun zapůjčili sběratelé z řad miliardářů.

Článek

Zatímco většinu světa už ovládají Vánoce, do Londýna zavítaly s velkým předstihem Velikonoce. A to díky těm jestli ne nejslavnějším, tak určitě nejdražším vejcím vůbec: Fabergého císařským vejcím.

Známý ruský zlatník z Petrohradu jich vyrobil celkem padesát. Dnes už se ví ale pouze o 43 císařských vejcích, zbylá se od jejich výroby v letech 1885 až 1916 ztratila. A právě v londýnském Viktoriinu a Albertovu muzeu teď mají patnáct těchto vzácných a velice hodnotných vajec – podle kurátora Kierana McCarthyho nejvíc naráz za generaci.

Vejce britské královny nejsou to nejexkluzivnější

Výstava zasvěcená Carlovi Fabergému se veřejnosti otevře v sobotu s cenou vstupu ve výši osmnácti liber, tedy asi 540 korun na osobu. Mezi Fabergého císařskými vejci v Londýně, která zapůjčili soukromí sběratelé z řad miliardářů, jsou třeba tři ze sbírky britské královny Alžběty II., hlavní pozornost se ale i přesto zřejmě bude upínat na jiné kousky.

To nejdražší zapůjčené, Rothschildovo vejce s diamantovým kohoutem, stojí odhadem až 25 milionů dolarů, tedy přes půlmiliardy korun, píše agentura AP. Podle britského deníku Daily Mail se ale má ve Viktoriinu a Albertovu muzeu nacházet také vůbec nejdražší z 50 kusů, a to sice Třetí císařské vejce za 33 milionů dolarů, co je z 18karátového zlata zdobené drahokamy a uvnitř skrývá švýcarské kapesní hodinky ze 14karátového zlata. To ale stále není vše, čím je výstava exkluzivní.

Dosud neviděné kousky

„Zahrnuje také několik nikdy ve Spojeném království neviděných kousků, jako to největší císařské vejce Moscow Kremlin Egg,“ říká mluvčí muzea. „Také máme vůbec poprvé vystavené Alexander Palace Egg, které má na sobě vodomalbou vyvedené portréty cara Mikuláše II. a carevny Alexandry a uvnitř model paláce,“ dodal.

Z dílny slavného klenotníka budou k vidění i šperky, tabatěrky či drobné modely zvířat. Korunka z akvamarínů a diamantů v přepočtu skoro za 25 milionů nebo také obsidiánový nosorožec za 610 tisíc korun dokazují, že císařská vejce jsou na výstavě zdaleka nejdražší. A proslavila se i ve známých filmech jako třeba ve snímku Nedotknutelní z roku 2011.

Fabergého příběh

Carl Fabergé se proslavil především svými klenotnickými skvosty v podobě umně zdobených vajec, která se dodnes ve velkém napodobují. Původních 50 kousků vyrobil pro poslední Romanovce, za jejichž doby vlastnil největší šperkařskou firmu v Rusku.

Po vyvraždění poslední carské dynastie končící Mikulášem II. a jeho rodinou v roce 1918 ale jeho dílnu zabavili bolševici a nastoupivší režim vejce rozprodal. Proslulý zlatník s rodinou uprchl do Švýcarska, kde o dva roky později zemřel. Od té doby se do jeho podniku dostala i řada zahraničních klenotníků včetně těch britských nebo i finských – jako August Wilhelm Holmström, jehož korunku v článku zmiňujeme.

Výstava v Londýně s titulem „Fabergé in London: Romance to Revolution“ potrvá do 8. května příštího roku.

Reklama

Doporučované