Hlavní obsah

Nejdřív korupce a teď podvod za 50 milionů. Šíbr ze severu skončil u soudu

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Podnikatel v dopravě Jiří Vařil.

Reklama

Jméno Jiřího Vařila se objevilo zejména v souvislosti s korupční kauzou libereckého dopravního podniku. Přidal se k ní ale další případ.

Článek

Před soudem skončila nová kauza, která se týká ve své době vlivného podnikatele v dopravě Jiřího Vařila.

Ten - jak dříve Seznam Zprávy opakovaně popsaly - čelí obvinění v souvislosti s korupční kauzou kolem zakázek libereckého dopravního podniku. Obviněn byl také proto, že vystřelil po rodině, která náhodou zaparkovala u jeho domu.

Předminulý týden v pátek měl začít Krajský soud v Ústí nad Labem řešit další jeho případ. V něm čelí Vařil obžalobě za podvod v souvislosti se směnkou na 50 milionů korun vystavenou na stavební firmu AZ Sanace.

Směnku podepsal bývalý ředitel společnosti AZ Sanace Jiří Zavoral na začátku února 2016. Jenže v té době už za firmu Zavoral nemohl jednat. Na začátku roku 2016 - čtyři měsíce před svou smrtí - ji předal synu Jakubovi.

Na směnce však bylo uvedeno, že je z 15. prosince 2015. Podle závěru vyšetřovatelů ale byla antedatována.

„Takto neoprávněně doplněnou směnku se (Jiří Vařil) rozhodl použít k poškození společnosti AZ Sanace,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Jan Svoboda. Nakonec se však podle něho Vařilovi finančně obohatit nepodařilo.

Při výslechu na policii se Vařil bránil tím, že žádnou směnku nezneužil a žádný trestný čin nespáchal. Nyní na dotazy Seznam Zpráv nereagoval.

Případ nakonec soud předminulý týden neotevřel. Jednání bylo podle mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem Veroniky Suchoňové odročeno na březen roku 2021.

Důvodem je, že byl Vařil nemocný. „Soud akceptoval omluvu obžalovaného z důvodu nemoci,“ uvedl náměstek ústeckého krajského žalobce Dan Anděl.

Korupce při dopravních zakázkách

Toto státní zastupitelství dozoruje také další Vařilův případ. Jak dříve Seznam Zprávy popsaly, policisté ve zmíněném dokumentu uvádějí, že firma BusLine a další společnosti dostávaly stamilionové zakázky mimo jiné díky tomu, že si Jiří Vařil zavazoval komunální a krajské politiky z hnutí ANO, z hnutí Starostové a nezávislí nebo z řad komunistů.

Vyšetřovatelé také popisují, že kromě nich Jiří Vařil podobně ovládal i zaměstnance libereckého dopravního podniku, advokáty nebo auditory.

Způsoby, jakými to podnikatel dělal, byly podle vyšetřovatelů různé.

Někteří inkasovali od firem ze skupiny BusLine pravidelně peníze v řádu desítek tisíc korun nebo dostávali peníze na koupi osobních aut. Další se nechali získat k přízni „jenom“ VIP vstupenkami na hokejové utkání Bílých Tygrů Liberec nebo zaplacenou cestou na zahraniční utkání fotbalového klubu z Jablonce nad Nisou.

Na české poměry jde o mimořádně rozsáhlý případ. Celkově se podle policistů podařilo zadokumentovat úplatky převyšující částku 18,5 milionu korun.

„Vzhledem k tomu, že se nejednalo o případy ojedinělé, proces získání osob se vyznačoval mnohostí, lze jednoznačně konstatovat, že se jednalo o zcela propracovaný korupční systém,“ uvedli doslova vyšetřovatelé.

Reklama

Doporučované