Hlavní obsah

Nejdřív pečovala o Babišova syna, pak získala státní post, kde jde o miliardy

Psychiatrička Dita Protopopová nejdřív pečovala o Babišova syna, pak získala státní post, kde jde o miliardový majetek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Psychiatrička Dita Protopopová z Národního ústavu duševního zdraví převzala péči o Andreje Babiše juniora v létě 2015, následně se stala poradkyní na Babišově ministerstvu financí. Před rokem se posunula na ministerstvo zdravotnictví. Jak zjistili reportéři Seznamu, je hlavním garantem velké reformy psychiatrické péče v České republice.

Článek

„O reformu psychiatrie jsem se zajímala dlouho, protože jako psychiatr cítím nedostatky současného systému péče o duševně nemocné,“ odpověděla na dotazy Seznamu Dita Protopopová.

Je rovněž lékařkou, kterou Andrej Babiš junior ve své zpovědi s reportéry Zvláštního vyšetřování označil za ženu, která jej léčila. A jejíž manžel Petr Protopopov jej proti jeho vůli odvezl na Krym. (Pětatřicetiletý Babiš ml. potvrdil, že jeho transport do zahraničí souvisel s přání jeho otce, aby zmizel kvůli trestnímu řízení v kauze Čapí hnízdo. V ní jsou obviněni z dotačního podvodu Babiš i jeho dvě dospělé děti. Podrobnosti v pořadu Zvláštní vyšetřování, odkaz níže.)

Budovy a pozemky léčeben se mají prodávat

Reforma psychiatrické péče v Česku je spojena především s vizí útlumu psychiatrických nemocnic a převedení pacientů do jiného typu péče. Část pacientů by měla být v domácí péči, část by měla být umístěna v nových centrech duševního zdraví. Budovy a pozemky dosavadních léčeben, rozesetých po celé republice, by měly být z části rozprodány.

Jak se Dita Protopopová koncem roku 2017 dostala k vlivné pozici na ministerstvu zdravotnictví, sama reportérům Seznamu popsala slovy: „Když gestorka reformy sdělila svůj záměr ukončit pracovní poměr, protože náročnost projektu přesáhla její časové i odborné hranice, hledala se náhrada. A já byla oslovena, zda bych pozici nechtěla přijmout. (…) I když věřím, že by to vzhledem k mé práci na ministerstvu financí svádělo k teoriím ohledně dosazení ze strany pana Babiše, jde o zcela mylnou představu.“

Nový díl investigativního pořadu Zvláštní vyšetřování: Průlomové svědectví v kauze Čapí hnízdo. Slonková a Kubík vypátrali zmizelého Babišova syna. Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Závodnice ve stáji Agrofertu

Její vazba na dnešního premiéra ale byla ještě silnější než jen pozice poradkyně na jeho ministerstvu financí (od února 2016). Byla též závodnicí v cyklostáji Agrofertu, její manžel Petr Protopopov dodnes podle tvrzení Babiše juniora pracuje pro Agrofert jako řidič.

V létě 2015, tedy pár měsíců před nástupem na ministerstvo financí, Dita Protopopová převzala do své lékařské péče syna Andreje Babiše.

Protopopová ještě před několika týdny vystupovala zejména jako volební lídr hnutí ANO v Praze 8. V komunálních volbách však neuspěla, starostkou se nestala a v úterý se pod vlivem informací zveřejněných v pořadu Zvláštní vyšetřování vzdala pozice zastupitelky. Poradkyní na ministerstvu zdravotnictví zůstává nadále.

Jiří Kubík ve studiu komentuje informace, které se Sabinou Slonkovou nashromáždili o Ditě Protopopové a jejím manželovi.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované