Hlavní obsah

Nejdřív Sněmovna, pak prezident. ČSSD představí svého kandidáta až v listopadu

ČSSD zvolí kandidáta na prezidenta až v listopadu.Video: Josef Mačí

 

Reklama

ČSSD se chce soustředit na volby do Poslanecké sněmovny, proto rozhodnutí o kandidátovi na prezidenta odložila.

Článek

Sociální demokracie si zvolí svého kandidáta na prezidenta až v listopadu. Rozhodlo o tom širši vedení strany během zasedání v Praze. Vnitrostranické referendum se tak uskuteční až po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny, přitom se mělo konat už v polovině roku.

„Chceme se především soustředit na volby do Poslanecké sněmovny, které jsou pro nás klíčové. Případnou podporu některému z kandidátů bychom řešili až po těchto volbách,” řekl Seznamu předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Sociální demokraté předpokládají, že noví kandidáti se budou objevovat právě až do listopadu, a nechtějí proto dříve jmenovat vlastního favorita.

„Ústřední výkonný výbor ČSSD ukládá Předsednictvu ČSSD připravit na listopad letošního roku vnitrostranické referendum, či jiný způsob vyjádření členů ČSSD, ve věci možné podpory některého z kandidátů na funkci prezidenta ČR,” stojí v návrhu usnesení ze zasedání.

„Kakaový král" znovu na scéně

Sociální demokraté také doplnili na zasedání členy některých orgánů. Do předsednictva se dostal i někdejší poslanec Michal Kraus, který si vysloužil přezdívku „kakaový král”. Kraus v roce 2006 složil poslanecký mandát kvůli nákupu podniku na zpracování kakaových bobů v Ghaně. Jeho společníkem byl podnikatel František Rigo, později odsouzený za podvod.

Kraus přitom nedokázal vysvětlit, odkud vzal peníze na dvoumilionovou zálohu na nákup firmy. Policie ho podezřívala z praní špinavých peněz, pokusu o podvod a později i korupce, případ ale později odložila. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky straníci zřejmě uznali, že jeho „karanténa” trvala dost dlouho.

Co si myslí Milan Chovanec o prezidentské kandidatuře Jiřího Drahoše.

Reklama

Doporučované