Hlavní obsah

Hádky ve Spolu, nedůvěřiví Piráti a ČSSD, kterou nikdo nechce

Foto: Vojtěch Veškna, Seznam Zprávy

V konzervativní koalici Spolu idyla rozhodně nepanuje: lídři už se stihli rozhádat o konkrétních jménech.

Reklama

Článek

Kdo nejde do sněmovních voleb v koalici, jako by nebyl. V Česku se teď formují hned tři volební bloky - a kdyby se do Sněmovny dostaly všechny, přivedou do poslaneckých lavic sedm stran.

Až dosud bylo v Česku zvykem změnit zhruba po osmi letech směr vládnutí - stávající vládnoucí strana zamířila do opozice a k moci se dostali favorité druhé části voličů. „Vládla tu pravice, vládla tu levice, teď nám tu vládne populismus. Kdyby to bylo jako v minulosti, teď by znovu přicházel čas na změnu,“ myslí si Václav Dolejší.

Moc si dosud mezi sebou předávaly silné strany nebo alespoň silní lídři. Teď se může stát, že vládnout budou koalice složené hned z několika menších stran.

Piráti - jak jinak než online - schválili koalici se Starosty a nezávislými. I když úplně jednoduché to nebylo, protože Piráti se jako velmi ambiciózní strana obávají, zda se jim podobné spojení vyplatí a nestanou se jen výtahem k moci pro papírově slabší Starosty. „Udělali si dokonce analýzu, ve kterých regionech jim hrozí, že je Starostové přeskočí. V koaliční smlouvě jsou zakázány výzvy ke kroužkování. A o víkendu na pirátském fóru bylo zastoupení na kandidátkách častou námitkou,“ popisuje spojování Lucie Stuchlíková.

V konzervativní koalici Spolu jsou s kandidátkami trochu dál: už se stihli rozhádat o konkrétních jménech. Konkrétně o to, jestli bude jedničkou v hlavním městě Markéta Pekarová Adamová z TOP 09. ODS nejdřív chtěla, aby TOP 09 na oplátku odvolala pražského primátora Pirátů Zdeňka Hřiba, nakonec si to ale rozmyslela. Zkrátka idylka mezi budoucími členy v případné vládě ze všech stran.

A do toho přicházejí se svou „koalicí poslední záchrany“ sociální demokraté. Na svoji kandidátku zvou Zelené. Pozor: jen na kandidátku - na rovnocennou koalici, která by potřebovala ke zvolení 10 %, si někdejší vládní strana už netroufne. A to jí navíc hrozí, že dostane košem i od Zelených, polozapomenuté strany, která v minulých volbách nedosáhla ani na státní příspěvek.

Kolikrát za sebou dokážete říct slovo koalice, aniž byste si zlomili jazyk? Co stojí za špatným zvukem Pirátů? A kdo je v české politice nejošklivější holka? Dozvíte se v aktuální epizodě podcastu Vlevo dole. Poslechněte si ji v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované