Hlavní obsah

Nejdůležitější pořád je, co bude ve večerních zprávách, říká rádce politiků

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Host speciální epizody Vlevo dole nejdříve úspěšně pomáhal s kampaní ODS, aby později začal spolupracovat s ČSSD.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Možná jste o něm nikdy neslyšeli. Vždyť také v popisu práce má přesně tohle: zůstat v pozadí, tahat za nitky, plánovat, radit politikům a ovlivňovat, co vyjde v médiích a co si o tom máte myslet.

Jiří Chvojka je expert na politický marketing, který radí – dnešním jazykem řečeno – tradičním politickým stranám. V politickém podcastu Vlevo dole otevřeně mluví o tom, v čem přesně spočívá jeho práce. „Sice se všichni soustředíme na sociální sítě, ale podle mě pořád tím nejdůležitějším jsou večerní televizní zprávy. V tom jsme světový unikát, každý den se na ně dohromady dívají tři miliony lidí,“ říká čtyřiačtyřicetiletý Chvojka.

Aktuálně pomáhá ministrovi zahraničí a místopředsedovi ČSSD Tomáši Petříčkovi, který má velký PR problém: zatímco voličům sociální demokracie se moc nelíbí, příznivci ostatních stran ho považují za nejlepšího ministra.

poslechněte si další epizody vlevo dole

„Obecně dnes trochu chybí odvaha navrhnout téma, které část veřejnosti považuje za pozitivní a druhá část za negativní. A je nezbytné takové téma dlouhodobě držet, být autentický, i kdyby to mělo znamenat, že ČSSD jedny volby vypadne ze Sněmovny,“ je přesvědčený Chvojka.

Dnes se proto snaží přesvědčit lídry v Lidovém domě, aby vytáhli silné a klidně i trochu kontroverzní téma, které vzbudí emoce a o kterém se bude všude mluvit. A hlavně jim nesmí vadit, že část lidí to bude považovat za pitomost: „Minule takovým tématem byla progresivní daň, s níž přišel Bohuslav Sobotka. Tedy že bohatí mají platit vyšší sazby daně. Vymysleli jsme daňovou kalkulačku, lidé si to doma počítali. Ale sociální demokracie od toho bohužel ustoupila kvůli negativní odezvě. Jako by zapomněla, že bojuje právě o těch třicet procent lidí, kterým se to líbilo.“

Jiří Chvojka už pracoval pro pravici i levici, v čemž podle svých slov nevidí problém. V roce 2006 pomáhal Topolánkově ODS vyhrát sněmovní volby, aby o dva roky později přestoupil k Paroubkově ČSSD a pomáhal jim naplánovat úspěšnou odvetu v krajských volbách.

Proč přešel do tábora politických oponentů? Co si myslí o práci Babišova týmu, jehož komunikace je dnes považována za nejlepší? A kde jsou hranice politického marketéra, za které by nikdy nešel? To se dozvíte ve speciální rozhovorové epizodě podcastu Vlevo dole, kterou si pusťte v přehrávači nad textem.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované