Hlavní obsah

„Nejdůležitější volby za život.“ Volební účast v USA míří k rekordu

Foto: Profimedia.cz

Několikahodinové fronty kvůli volbám v Indianapolis.

Reklama

V amerických prezidentských volbách odvolily už desítky milionů Američanů. Do volební noci zbývá už jen chvilka a za současných bezprecedentních koronavirových podmínek Amerika registruje nadprůměrnou voličskou účast.

Článek

Stejně jako jiné letošní události se i ta nejočekávanější politická musela přizpůsobit pandemické situaci. Státy napříč Amerikou proto umožnily ve více či méně rozšířené míře svým obyvatelům hlasovat v různých alternativách – předčasně i distančně. Američané to podle dostupných dat přijali velmi kladně.

V pátek už podle webu US Elections Project, který voličskou účast monitoruje, svůj hlas využilo více než 93 milionů lidí. To činí zhruba dvě třetiny celkového počtu hlasů z prezidentských voleb před čtyřmi lety.

Klání o Bílý dům přitom vyvrcholí až v úterý a podle amerického listu The New York Times to vypadá, že jsou Spojené státy na cestě k rekordní účasti – překonání hranice 150 milionů voličů.

Hodiny ve frontách k volebním místnostem

Enormní zájem o volby je evidentní i ze sociálních sítí. Ostatně i ti na místech nejvyšších – třeba současný nájemník Bílého domu Donald Trump, jenž bojuje o znovuzvolení, i jeho předchůdce Barack Obama – tvrdí, že jde o „nejdůležitější volby za život“.

Například ve z většiny demokratickém New Yorku v neděli skončilo devítidenní předčasné hlasování. Možnosti fyzicky hlasovat předčasně tam využilo podle listu The Washington Post více než milion lidí.

Neobešlo se to však bez komplikací. Stejně jako na dalších místech napříč Spojenými státy se v New Yorku poprvé hlasuje předčasně, a jeho obyvatelé tak museli čelit na cestě za demokracií několikahodinovým frontám, mimo jiné kvůli dodržování koronavirových opatření. A také kvůli tomu, že tak vysoký počet voličů mohl vhodit svůj hlas do urny pouze na méně než 100 místech po celé metropoli.

Problémy se v New Yorku ani tentokrát nevyhnuly hlasování poštou. Například v září se ukázalo, že zásilka asi o 100 tisících volebních lístcích zaslaná do Brooklynu byla neplatná – adresy na jednotlivých obálkách pro každého voliče spolu nekorespondovaly.

Účast z roku 2016? V Texasu i na Havaji překonaná

V některých amerických státech už Američané překonali kompletní účast z prezidentských voleb v roce 2016. Podle The New York Times jde o Texas a Havaj, voliči přitom mají ještě pár dní, aby svůj absenční hlas poslali nazpět. A v dalších státech včetně těch klíčových, tedy swing states, volební účast dosáhla v porovnání s kompletními čísly z roku 2016 více než 80 procent.

Vysokou, leč v kontextu celé země nijak hvězdnou účast hlásí i stát Indiana na východě USA. Podle deníku The Indianapolis Star počet voličů, kteří mají už odvoleno, dosud převyšoval čísla ze stejného období před čtyřmi lety. Necelý týden před volbami registroval stát více než 1,3 milionu odevzdaných hlasů – v roce 2016 hlasovalo dohromady 2,8 milionu lidí.

Indiana je jeden ze států, které distanční hlasování svým obyvatelům neusnadnily. I z politických důvodů – na politické mapě USA jde o červené, tedy republikánské teritorium. „Indiana je plná republikánů, tedy kromě metropole Indianapolis, ta je demokratická. Dosud tu platilo, že aby někdo mohl zažádat o absenční volební lístek, musel k tomu mít vážný důvod. Musel být třeba starší 65 let, nebo – doloženě – neměl šanci se na volby omluvit z práce,“ přiblížila Seznam Zprávám situaci v Indianě Veronika Slivová.

Při demokratických primárkách udělalo republikánské vedení ohledně absenčního hlasování výjimku – kvůli koronavirové pandemii na jaře mohli voliči hlasovat poštou. „Teď při prezidentských volbách to ale guvernér zamítl. Uvedl nějaký nesmyslný důvod, v podstatě je to ale utlačování voličských práv. A teď jsme v situaci, kdy třeba Indianapolis má skoro milion obyvatel. A kvůli neshodám ve vedení tady otevřeli pro tolik lidí celkem šest volebních míst,“ uvedla minulý týden Češka, která žije v Americe už přes dvacet let. I pro ni jsou letošní volby vzhledem k jejímu nesouhlasu s vládou prezidenta Trumpa klíčové.

„Odvolit musíme“

Kvůli politickým půtkám je teď počet volebních místností pro předčasné hlasování rozprostřen nerovnoměrně. Na každý okres jich dosud spadalo šest, nehledě na jeho velikost a počet obyvatel.

Nejvíce na tom utrpělo právě demokratické město Indianapolis. Volební rada pro Marion County se ale rozhodla na poslední víkend před úterními volbami jeho obyvatelům ulevit – jako další volební místo využila sportovní stadion Lucas Oil.

Češka, která v Indianapolis vede biobanku pod křídly tamní univerzity, v pondělí plánovala, že půjde v týdnu odvolit. „Minulý víkend stáli lidé ve frontách sedm osm hodin. To nezvládne každý, třeba starší lidé. Odvolit ale musíme, já sama jsem na den voleb zapsána jako člen volební komise, takže budu pracovat,“ vysvětlila Slivová. Do komise se přihlásila po zkušenosti z primárek, kdy nebylo mnoho dobrovolníků, tradičně seniorů, kvůli čemuž se nemohly otevřít některé volební místnosti.

„Zavolala jsem šéfovi, že si třetího listopadu beru dovolenou. Cítím to jako povinnost, nemohu si stěžovat, když pro to sama něco neudělám,“ dodala Češka pro Seznam Zprávy. Prošla už virtuálním školením a minulý týden ještě nevěděla, kde jí bude na volební úterý potřeba. Do volební komise se totiž přihlásilo – nejspíš právě i kvůli zmatkům z primárek – dost lidí.

Reklama

Doporučované